Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2006 11:19

Braskem: Ζημίες το δ' τρίμηνο, από το υψηλό κόστος

ΖΗΜΙΕΣ, για πρώτη φορά μέσα σε έξι τρίμηνα, καθώς αυξήθηκε το κόστος σε συνδυασμό με την υποχώρηση του εθνικού νομίσματος της Βραζιλίας, ρεάλ, που περιόρισε τα έσοδα από τις εξαγωγές, εμφάνισε η μεγαλύτερη εταιρεία πετροχημικών της Λατινικής Αμερικής, Braskem SA.

Το τέταρτο τρίμηνο οι ζημίες της ανήλθαν σε 5 εκατ. ρεάλ (2,3 εκατ. δολ.) έναντι κερδών 487 εκατ. ρεάλ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.

«Η Braskem υπέφερε από συνδυασμό κακών πραγμάτων: Το νόμισμα, τις υψηλές τιμές της νάφθας, την αδύναμη εσωτερική ζήτηση», ανέφερε η Gina Montone, αναλύτρια μετοχών της ABN Amro Holding NV, στο Σάο Πάολο, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Τα κέρδη επηρεάστηκαν πέρυσι από την αύξηση κατά 26% της τιμής της νάφθας, μια πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ρητινών για πλαστικά προϊόντα. Το ισχυρότερο νόμισμα, ρεάλ, μείωσε τα έσοδα από τις εξαγωγές, ενώ η οικονομική συρρίκνωση της Βραζιλίας πέρυσι, μείωσε τις πωλήσεις της εταιρείας στο εσωτερικό.

Το κόστος παραγωγής της εταιρείας, αυξήθηκε 16%, φθάνοντας τα 2,33 δισ. ρεάλ το τέταρτο τρίμηνο. Οι πωλήσεις ρητινών σημείωσαν αύξηση 9% φθάνοντας στους 295.770 μετρικούς τόνους το τρίμηνο, ωστόσο τα έσοδα αυξήθηκαν μόλις 1%, φθάνοντας στα 3,73 δισ. ρεάλ.

Η Braskem, πιστεύει ακράδαντα ότι η ζήτηση ρητινών θα αυξηθεί στη Βραζιλία και το εξωτερικό, γι αυτό και σχεδιάζει να κάνει επενδύσεις για αύξηση της παραγωγής τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η εταιρεία θα αυξήσει τις επενδύσεις της κατά 26% το 2006, στα 900 εκατ. ρεάλ, από 717 εκατ. ρεάλ, που είχε επενδύσει πέρυσι, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.