Mειώσεις αποζημιώσεων στα καινούργια έργα ΑΠΕ

Για τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα
Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 18:28
Eurokinissi/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Του Κ.Δ. 

Περαιτέρω μείωση των αποζημιώσεων των νέων έργων ΑΠΕ επέφεραν οι χθεσινοί διαγωνισμοί ειδικοί ανά κατηγορία ΑΠΕ, για τη διεκδίκηση τιμών αναφοράς από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Έτσι, αν και ο ανταγωνισμός δεν ήταν τόσο ισχυρός όσο σε προηγούμενες διαδικασίες, οι προσφορές που προκρίθηκαν διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τις τιμές εκκίνησης. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, στον διαγωνισμό για νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, η μικρότερη προκριθείσα προσφορά κινήθηκε στα 61,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), τη στιγμή που η τιμή εκκίνησης ήταν 69,26 ευρώ ανά MWh. Την ίδια στιγμή, στον διαγωνισμό για καινούργια αιολικά πάρκα, ο οποίος διεξήχθη λίγες ώρες αργότερα, η χαμηλότερη προσφορά που «κλείδωσε» τιμή αναφοράς ανήλθε στα επίπεδα των 59 ευρώ ανά MWh. Η τιμή εκκίνησης στην εν λόγω δημοπρασία είχε οριστεί στα 69,18 ευρώ ανά MWh. 

Οι εν λόγω τιμές κινούνται στα επίπεδα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά, το οποίο αντικατοπτρίζεται από την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ).  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα