Στους ρυθμούς εξαγορών

Ανοδος των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2006 00:01

ΝΕΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ περί εξαγορών και συγχωνεύσεων και τα θετικά αποτελέσματα της BG Group προκάλεσαν την άνοδο των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη κατά τουλάχιστον 1% χθες, ενώ ώθησαν το δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου σε νέο ρεκόρ τεσσάρων και πλέον ετών.

Ο βρετανικός δείκτης των blue chips ηγήθηκε της ανόδου καθώς ανήλθε στις 5.808,7 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 1,5%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2001. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 1,1% στις 1.330,34 μονάδες, ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη κατέγραψε άνοδο 1,4% ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι 1,2%.

¶νοδο σημείωσαν και τα αμερικανικά χρηματιστήρια προσθέτοντας στα κέρδη της προηγουμένης συνεδρίασης καθώς ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από την εταιρεία ασφαλειών υγείας Aetna Inc. και την ξενοδοχειακή αλυσίδα Marriott International Inc. ενίσχυσαν σημαντικά τη ζήτηση για μετοχές. Τα κέρδη τριμήνου της Aetna Inc. ανήλθαν κατά 41% ενώ η εταιρεία αναβάθμισε την ετήσια πρόβλεψή της προκαλώντας άνοδο 5% της μετοχής της. Η μετοχή της Marriott σημείωσε άνοδο 3,3%.

Η μετοχή της εταιρείας υπηρεσιών υπολογιστών Electronic Data Systems Corp. σημείωσε άνοδο 1,4% έπειτα από ανακοίνωση υψηλότερων καθαρών κερδών και εσόδων τριμήνου.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον ωστόσο στρέφεται στις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων αναζητώντας τυχόν ενδείξεις για την πορεία των επιτοκίων μακροπρόθεσμα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές δεν θα προβούν σε πωλήσεις μετοχών για την αγορά ομολόγων αλλά τα υψηλότερα επιτόκια ενδεχομένως θα πλήξουν τις μετοχές καθώς θα επηρεάσουν το εταιρικό δανεισμό και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Με άνοδο 1,03% διαμορφώθηκε χθες και ο δείκτης Nikkei έπειτα από άνοδο των μετοχών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας όπως της Kyocera Corp. λόγω της ανακοίνωσης υψηλότερων των αναμενόμενων κερδών από τη Cisco Systems Inc. που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στις προβλέψεις για κερδοφορία του κλάδου.

Τα κέρδη ωστόσο, περιορίστηκαν καθώς η Nippon Yusen K.K. και άλλες εταιρείες φορτωτικής ανακοίνωσαν σημαντικές πτώσεις στα κέρδη τριμήνου προκαλώντας πτώση στις μετοχές τους.

Σήμερα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθεί η Japan Tobacco Inc., η οποία μετά το κλείσιμο ανακοίνωσε άνοδο κερδών 25% για το πρώτο εννεάμηνο του οικονομικού έτους και αναθεώρησε προς τα πάνω την ετήσια πρόβλεψή της.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΥΖΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα