Κίνα: Συμφωνία περιορισμού εξαγωγής κλωστοϋφαντουργικών στη Βραζιλία

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2006 08:41

ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ η Κίνα να περιορίσει τις εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών στην Βραζιλία, η κυβέρνηση της οποίας λέει ότι τα προϊόντα απειλούν την τοπική βιομηχανία. Οι δύο χώρες θα υπογράψουν αύριο τη συμφωνία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Βραζιλίας.

Η συμφωνία, θα υπογραφεί στο Πεκίνο, μεταξύ του γραμματέα του υπουργείου Εμπορίου της Βραζιλίας, Ivan Ramalho και του υφυπουργού Εμπορίου της Κίνας, Gao Hucheng, οι οποίοι θα θέσουν ποσοστώσεις σε οκτώ τύπους κινεζικών εξαγωγικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων προς τη Βραζιλία, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Web site του υπουργείου. Τα προϊόντα, αποτελούν το 60% των εισαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων της Βραζιλίας.

Η Κίνα ελέγχει περισσότερο από το 1/4 της αγοράς κλωστοϋφαντουργικών και ενδυμάτων στον κόσμο, ύψους 400 δισ. δολ., σύμφωνα με την American Manufacturing Trade Action Coalition. Πέρυσι, οι εξαγωγές της Κίνας αναρριχήθηκαν στα ύψη, μετά τη λήξη του διεθνούς καθεστώτος που περιορίζουν το εμπόριο ενδυμάτων και υφασμάτων. Η Κίνα, έκλεισε συμφωνίες με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες από την Αργεντινή έως την Τουρκία, βάζουν περιορισμούς στις κινεζικές εισαγωγές.

Με βάση τη συμφωνία με τη Βραζιλία, οι εξαγωγές κινεζικού μεταξιού για παράδειγμα, δεν θα μπορούν να είναι πλέον του 9% το 2007 και πλέον του 70% το 2008, σύμφωνα με το υπουργείο. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Βραζιλίας είπε, ότι όλοι οι αξιωματούχοι που μπορούν να σχολιάσουν το θέμα, βρίσκονται στην Κίνα.

Οι εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων της Βραζιλίας από την Κίνα, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, αυξήθηκαν πέντε φορές την τελευταία τριετία, φθάνοντας στα 149 εκατ. δολ. το 2005 από 28 εκατ. δολ. το 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της Βραζιλίας. Οι κατασκευαστές παιχνιδιών επίσης έχουν ζημιωθεί από την αύξηση της εισαγωγής κλωστοϋφαντουργικών, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα, υπέγραψαν συμφωνία στις 8 Νοεμβρίου του 2005 για να περιορίσουν τις εξαγωγές κινεζικών προϊόντων μέχρι το 2008 και για 34 κατηγορίες προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των βαμβακερών παντελονιών και των πουκαμίσων. Οι περιορισμοί ισχύουν από την 1/1/2006 και κυμαίνονται από 10% έως 16% αναλόγως του είδους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα