Χιλή: Αύξηση των επιτοκίων στο 4,75%

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2006 10:09

ΣΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, για πρώτη φορά μέσα σε τρεις μήνες, μετά την αύξηση του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο που έχει θέσει για τον Ιανουάριο, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Χιλής.

Τα πέντε μέλη του συμβουλίου της τράπεζας και ο πρόεδρος, Vittorio Corbo, αύξησαν τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 4,75% και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2002. Τα επιτόκια έχουν αυξηθεί 12 φορές από τον Σεπτέμβριο του 2004, από το 1,75%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 4,1% στη χώρα τον Ιανουάριο, πάνω από τον στόχο του 2% έως 4% της τράπεζας, καθώς αυξήθηκε το κόστος των καυσίμων, αλλά και οι μισθοί.

Η ανεργία στη Χιλή υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα επτά ετών τον Δεκέμβριο και στο 6,8%, δίνοντας στους εργαζομένους το δικαίωμα να ζητήσουν αυξήσεις μισθών. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 31% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στα 2,89 δισ. δολ. τον Ιανουάριο, υπογραμμίζοντας τη δυναμική της ζήτησης των καταναλωτών.

Η τράπεζα είπε, ότι η αύξηση των επιτοκίων αρχίζει να μειώνει τη ζήτηση και προβλέπει ότι η οικονομία της Χιλής θα αναπτυχθεί φέτος τουλάχιστον 5,25% μετά την ανάπτυξη – σύμφωνα με τους υπολογισμούς – κατά 6,3% το 2005, αποτέλεσμα των τιμών ρεκόρ του χαλκού, του μεγαλύτερου εξαγωγικού προϊόντος της χώρας, σε συνδυασμό με την αύξηση των επενδύσεων και των καταναλωτικών δαπανών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα