De Beers: 11% υψηλότερα κέρδη από τις πωλήσεις ρεκόρ

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2006 10:40

ΑΥΞΗΣΗ 11% σημείωσαν πέρυσι τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας διαμαντιών στον κόσμο, De Beers, καθώς οι πωλήσεις της αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ μετά την ανεπάρκεια προμήθειας λίθων, η οποία επέτρεψε την αύξηση των τιμών.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 554 εκατ. δολ. τη χρονιά που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου από 498 εκατ. δολ. το 2004, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ. Οι πωλήσεις διαμαντιών σημείωσαν αύξηση 15%, φθάνοντας στα 6,54 δισ. δολ. και ήταν χαμηλότερες της πρόβλεψης των τεσσάρων οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτές θα διαμορφωθούν στα 6,6 δισ. δολάρια.

Οι τιμές στην αγορά των ακατέργαστων διαμαντιών ύψους 8,2 δισ. δολ., αναρριχήθηκαν περισσότερο από 1/3 από το 2003, καθώς οι νέες ανακαλύψεις πολύτιμων λίθων, απέτυχαν να διατηρήσουν τον ρυθμό της ζήτησης, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων των ΗΠΑ, Rapaport Research. Η αύξηση της ζήτησης από την Κίνα και την Ινδία, αύξησαν τις αγορές στις παραδοσιακές αγορές, όπως τις ΗΠΑ.

«Οι αρχικές εκθέσεις των λιανικών πωλήσεων κοσμημάτων με διαμάντια για το σύνολο της χρήσης, καταδεικνύουν ανάπτυξη 6% έως 7%», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η De Beer.

Οι πωλήσεις φέτος θα είναι παρόμοιες με τις αντίστοιχες του 2005, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η De Beers, η οποία πουλά τα 3/5 των διαμαντιών παγκοσμίως, αύξησε τις τιμές της κατά 3% τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Η De Beers πουλά διαμάντια από τα ορυχεία της στη Ν. Αφρική, αλλά και μέσω ventures στην Μποτσουάνα και τη Ναμίμπια σε επιλεγμένους πελάτες. Επίσης αγοράζει διαμάντια από τους ανταγωνιστές της, όπως τη ZAO Alrosa, το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο διαμαντιών της Ρωσίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα