Προτάσεις μισού δισ. ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις

Στο Μέτρο 6.5
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2006 12:05

Έληξε στις 30/1/2006 η προκήρυξη του Μέτρου 6.5 για την προώθηση της διείσδυσης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπαραγωγής στο ενεργειακό σύστημα της χώρας - εξοικονόμηση ενέργειας, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» /Γ΄ΚΠΣ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, υποβλήθηκαν 239 ενεργειακές επενδύσεις συνολικού ύψους 495,6 εκατ. ευρώ. Από αυτές, οι 150 επενδύσεις καλύπτουν τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικού προϋπολογισμού 335,16 εκατ. ευρώ, οι 58 σε Εξοικονόμηση Ενέργειας συνολικού προϋπολογισμού 125,6 εκατ. ευρώ, οι 6 σε Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας/Ψύξης συνολικού προϋπολογισμού 26,2 εκατ. ευρώ και 25 σε Υποκατάσταση συμβατικών καυσίμων με Αέριο Καύσιμο συνολικού ύψους 8,65 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 10 προτάσεις αφορούν στην κατασκευή αιολικών πάρκων προϋπολογισμού 179,7 εκατ. ευρώ, 17 σε αξιοποίηση βιομάζας εκ των οποίων οι 12 στην παραγωγή βιοκαυσίμων προϋπολογισμού 102,7 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με την υποβολή 98 επενδύσεων ύψους 22,04 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, οι υποβληθείσες προτάσεις κατατάσσονται, με βάση την τεχνολογική κατηγορία ως εξής:

«Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για ιδιωτικές ενεργειακές επενδύσεις, ιδίως για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων αναδεικνύει τις προοπτικές και τη δυναμική της νέας ενεργειακής πολιτικής», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

«Επιπλέον, με την προώθηση του νομοσχεδίου για το νέο απλοποιημένο σύστημα αδειοδότησης επενδύσεων σε ΑΠΕ εντός του Φεβρουαρίου και τα αυξημένα κίνητρα για την προώθησή τους δημιουργείται ένα σύγχρονο ελκυστικό περιβάλλον με σκοπό την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε ένα τομέα που η χώρα μας διαθέτει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα