Ρευστοποίηση κερδών

Στον τομέα εξόρυξης και πετρελαίου οι μεγαλύτερες απώλειες
Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2006 00:01

ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τις μεγαλύτερες απώλειες να συγκεντρώνονται στον τομέα εξόρυξης και πετρελαίου, αντισταθμίζοντας τις ισχυρές επιδόσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως της Volkswagen, που ανακοίνωσε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, που συνεπάγεται περιορισμό των θέσεων εργασίας κατά 20.000.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst διαμορφώθηκε χαμηλότερα κατά 0,4%, στις 1.325,85 μονάδες. Παρ' όλα αυτά, ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο για το έτος, της τάξεως του 4%, συμπληρώνοντας στην άνοδο του 25% το 2005.

Οι χαμηλότερες τιμές των βασικών μετάλλων προκάλεσαν πτώση 5% στη μετοχή της εταιρείας μεταλλευμάτων BHP Billiton, ενώ οι μετοχές της Rio Tinto και της Anglo American σημείωσαν πτώση της τάξεως του 3%. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, αντίθετα, σημείωσαν άνοδο, με την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία να καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο 10%, από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών.

Ανάλογες τάσεις επικράτησαν και στα αμερικανικά χρηματιστήρια, που καθοδηγήθηκαν από τον κλάδο ενέργειας και από τη μεγάλη πτώση της μετοχής της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer Inc., έπειτα από την ανακοίνωση των απαισιόδοξων προβλέψεων.

Μεγάλη πτώση στον Dow Jones κατέγραψε η μετοχή της Exxon Mobil Corp., ενώ και η μετοχή της Chevron Corp. είχε ανάλογες επιδόσεις. Αναλυτές σημειώνουν ότι τα κέρδη του 2006 θα επηρεαστούν από ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως υψηλότερα επιτόκια, αυξημένες τιμές ενέργειας και, ίσως, χαμηλότερη ζήτηση.

Πτώση 1,11% σημείωσε χθες ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία, καταγράφοντας ρεκόρ πτώσης δύο εβδομάδων, καθώς το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων πλήττει τις εταιρείες ακινήτων, όπως η Mitsubishi Estate Co., παρά τα αυξημένα αποτελέσματά της.

Οι επενδυτές προέβησαν σε πωλήσεις μετοχών, όπως της Nomura Holdings Inc., εν μέσω ανησυχιών ότι η πρόσφατη τάση της αγοράς ενδέχεται να αλλάξει, παρ' όλο που τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι αυξημένες εταιρικές κεφαλαιουχικές δαπάνες έχουν συμβάλει σε άνοδο των μετοχών.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά του Τόκιο εισέρχεται σε περίοδο τεχνικής διόρθωσης. Την άποψη αυτή ενισχύει το γεγονός ότι οι επενδυτές είναι λιγότερο επιθετικοί στις αντιδράσεις τους στα υπερβολικά θετικά αποτελέσματα, από ό,τι στο παρελθόν. Ο δείκτης Nikkei διαμορφώθηκε στις 16.257,83 μονάδες, το χαμηλότερο κλείσιμο από την 26η Ιανουαρίου, ενώ ο Τopix στις 1.660,22 μονάδες.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΥΖΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα