Ινδία: Προς άντληση κεφαλαίων από ξένες εταιρείες

Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2006 11:20

ΣΧΕΔΙΑ να επιτρέψει στις ξένες εταιρείες να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές της, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση για μετοχές, κάνει η Ινδία, σύμφωνα με τον M. Damodaran, επικεφαλής των αρμοδίων αρχών της χώρας.

Επίσης, οι αρμόδιες αρχές του Χρηματιστηρίου, θα μειώσουν τον χρόνο που χρειάζεται μια πώληση μετοχών το επόμενο δίμηνο, είπε σήμερα ο Damodaran κατά τη διάρκεια δημόσιας διάλεξη που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Μελετών της Νοτίου Ασίας, στη Σιγκαπούρη. Η διαδικασία χρειάζεται τώρα μερικούς μήνες, έναντι 15 ημερών που απαιτούνται για την πώληση μετοχών στο εξωτερικό, είπε ο ίδιο.

Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να θέσουμε τις διαδικασίες εκείνες για τις εισηγμένες εταιρείες εκτός της Ινδίας, προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές της χώρας. Επιδιώκουμε να ταιριάξουμε την διαπραγμάτευση σε ανάλογη ώρα, που θα είναι πιο αποδοτική και για το κόστος.

Η κίνηση για περαιτέρω άνοιγμα των αγορών της Ινδίας θα ενθαρρύνει τις εταιρείες στο εσωτερικό και το εξωτερικό να καλύψουν τις τοπικές αγορές, να αντλήσουν κεφάλαια και να εισάγουν τις μετοχές τους. Αυτό θα είναι το αντάλλαγμα για τη μετατροπή του νομίσματος, εκτιμούν οι αναλυτές.

Τους τελευταίους μήνες, ινδικές εταιρείες, όπως η Bajaj Hindusthan Ltd. αναγκάστηκαν να πουλήσουν μετοχές τους στο εξωτερικό αντί στο εσωτερικό, για να αξιοποιήσουν το μικρότερο χρονικό διάστημα των διαδικασιών που απαιτούνται.

Τι σημαίνει αυτό για τις ξένες εταιρείες. Απλώς θα υπάρχουν περισσότερες ινδικές μετοχές που θα είναι διαθέσιμες στους επενδυτές και θα μειώσουν τις ανησυχίες ότι οι αγορές της χώρας έχουν τόσα πολλά λεφτά αλλά τόσο λίγες μετοχές, επεσήμανε ο Damodaran. Επιδιώκουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ξένων εταιρειών που θα έρθουν στη χώρα για να αντλήσουν κεφάλαια, κατέληξε.

Επίσης, οι αρμόδιες αρχές της Ινδίας σχεδιάζουν να επιτρέψουν τη βραχυπρόθεσμη πώληση θεσμικών επενδυτών, σύμφωνα με τον Damodaran. Αυτή είναι η πώληση μετοχών που δανείστηκαν από μετόχους. Τέτοιοι πωλητές επιδιώκουν τα κέρδη από την επαναγορά μετοχών αργότερα σε χαμηλότερη τιμή και την επιστροφή τους πάλι στους προηγούμενους κατόχους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα