ΗΑΕ: Ξεκινούν τον ανταγωνισμό, θέλουν το αέριο του Κατάρ

Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2006 11:48

ΣΚΕΨΕΙΣ να αγοράσουν επιπλέον φυσικό αέριο από το Κατάρ, κάτοχο της μεγαλύτερης πηγής αερίου στον κόσμο, κάνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να γεμίσουν τον πρώτο μεθόριο αγωγό, καθώς ο ανταγωνισμός από την Ασία και της Ε.Ε. για το καύσιμο γίνεται πιο έντονος, σύμφωνα με αξιωματούχο, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

H Dolphin Energy Ltd., που κατά 51% ανήκει στην κυβέρνηση του Αμπου Ντάμπι, θα επιδιώξει το επόμενο έτος την αγορά επιπλέον 1,2 δισ. κυβικών ποδών ημερησίως αερίου από το Κατάρ, αξίας περίπου 3,3 δισ. δολ. ετησίως, με τις σημερινές τιμές αγοράς στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικός διευθυντή της Dolphin, Ahmed Ali al-Sayegh, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 8 Φεβρουαρίου.

«Θα μπορούσα να κάνω τρία τηλεφωνήματα και να πουλήσω το επιπλέον αέριο στο εσωτερικό μέσα σε μια ώρα, οπότε ελπίζω ότι σύντομα θα αρχίσουν οι συνομιλίες με το Κατάρ», είπε ο al-Sayegh, από το γραφείο του στον ένατο όροφο κτιρίου στο Αμπου Ντάμπι, με θέα τον Περσικό Κόλπο. Τον Νοέμβριο το Κατάρ είχε πει ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί με άλλες συμφωνίες πώλησης αερίου έως το 2007 το νωρίτερο, επειδή οι υπάρχουσες δεξαμενές λειτουργούν κοντά στη δυναμικότητά τους.

«Ελπίζουμε να εξάγουμε το αέριο μέσω του αγωγού σε πολλές άλλες γειτονικές μας χώρες», είχε πει σε ομιλία του ο υπουργός Ενεργείας του Κατάρ, Abdullah bin Hamad al- Attiyah, σε ομιλία του στις 6 Φεβρουαρίου, από την πρωτεύουσα της χώρας τη Ντόχα.

Ηδη τα κράτη του Περσικού Κόλπου συνδέουν τα δίκτυα ενεργείας τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την περιφέρεια.

Οι τιμές αερίου στη Βρετανία τη μεγαλύτερη αγορά καυσίμου στην Ε.Ε. διαπραγματεύονται κοντά στα επίπεδα ρεκόρ, μετά τη μείωση των φορτώσεων από την ρωσική OAO Gazprom προς την Ουκρανία από την 1 η Ιανουαρίου, η οποία με τη σειρά της μείωσε τις προμήθειες στην Ουγγαρία, τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά 40%. Η συνεργασία του Κατάρ με την Exxon Mobil Corp., θα αρχίσει το 2007 με την φόρτωση 16 εκατ. τόνων αερίου ετησίως από τη Βρετανία.

Η χώρα του Περσικού Κόλπου, η οποία κατέχει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα αερίου στον κόσμο, έχει υπογράψει συμφωνίες με ξένες εταιρείες πετρελαιοειδών, συμπεριλαμβανομένης της Exxon, της Royal Dutch Shell Plc. και της Total SA να πουλήσει 77 εκατ. τόνους αερίου για φορτώσεις τάνκερ στις μακρινές αγορές της Ευρώπης, της Ασίας και τη Βορείου Αμερικής έως το 2012, καθώς επιδιώκει να καταστεί η μεγαλύτερη χώρα προμήθειας φυσικού αερίου με τάνκερ στον κόσμο.

Ο al-Attiyah του Κατάρ είπε στο Bloomberg τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους ότι ίσως να μην καταφέρει να δεσμευθεί για την πώληση περισσοτέρου αερίου πριν το 2012.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομίας της περιοχής, μετά την Σαουδική Αραβία, χρειάζεται να εισάγει αέριο, επειδή τα 2/3 των αποθεμάτων της, τα τέταρτα μεγαλύτερα στον κόσμο, επιστρέφουν στις πηγές της για να συνεχίσει την παραγωγή, είπε ο al-Sayegh. Η χώρα άντλησε 2,53 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Η ζήτηση αερίου μεταξύ των χωρών του Περσικού Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ομάν, αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό περίπου 7%, τουλάχιστον τον διπλάσιο από τον αντίστοιχο στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Wood MacKenzie's Lothian.

Μόνο η ζήτηση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορεί να τετραπλασιαστεί στα 13,5 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, καθώς η χώρα κατασκευάζει περισσότερα εργοστάσια ενεργείας που λειτουργούν με φυσικό αέριο και αναπτύσσει τοπικά δίκτυα προμηθειών, στο πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τον al-Sayegh.

Το φυσικό αέριο για τα συμβόλαια του Μαρτίου, υποχώρησε 15% την εβδομάδα που πέρασε, κλείνοντας την περασμένη Παρασκευή 10/2, στα 7,316 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα