Harmony: Κέρδη για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια

Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2006 12:13

ΚΕΡΔΗ, για πρώτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χρυσού τη Αφρικής, Harmony Gold Mining Co., καθώς η τιμή της ράβδου έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ και η εταιρεία πούλησε μερίδιο στην ανταγωνίστρια Gold Fields Ltd.

Τα καθαρά κέρδη το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, ανήλθαν σε 22 εκατ. ραντ (3,6 εκατ. δολ.) ή 6 σεντς ανά μετοχή, μετά από ζημίες 324 εκατ. ραντ ή 82 σεντς ανά μετοχή, το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ, προς το Χρηματιστήριο της πόλης.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Harmony, Bernard Swanepoel, ο οποίος απέτυχε να αγοράσει την Gold Fields πριν από ένα χρόνο, είπε, ότι περιμένει αύξηση των κερδών τα επόμενα τρίμηνα, καθώς έκλεισε τα μη κερδοφόρα ορυχεία και μείωσε θέσεις εργασίας, σε μια προσπάθεια να θέσει τέλος στις ζημίες. Η παραγωγή κατά το τρίμηνο, αυξήθηκε 6%, στα 653.171 ουγγιές χρυσού, ενώ το κόστος μειώθηκε 3%.

Τον Νοέμβριο η Harmony πούλησε το 5,1% στη μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της Gold Fields, εμφανίζοντας κέρδη 306 εκατ. ραντ. Η εταιρεία, ευνοήθηκε επίσης από τις υψηλότερες τιμές του χρυσού.

Ο χρυσός, σημείωσε άνοδο για πέμπτο έτος το 2005, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα σε 30 χρόνια και αυξήθηκε στα 575,35 δολ. η ουγγιά στις 2 Φεβρουαρίου και στα υψηλότερα επίπεδα από το 1981, αποτέλεσμα της υποχώρησης του δολαρίου των ΗΠΑ και την αύξηση της ζήτησης των επενδυτών για εμπορεύματα. Οι εταιρείες χρυσού της Νοτίου Αφρικής ανακάμπτουν μετά την υποχώρηση του ραντ το 2005, ύστερα από κέρδη τριών ετών, που έβλαψαν τα περιθώρια, ωθώντας σε μείωση θέσεων εργασίας και απεργίες.

Ο χρυσός υποχωρούσε 0,7%, στα 545,38 δολ. η ουγγιά, στις 10:47 π.μ. στο Γιοχάνεσμπουργκ, προσθέτοντας απώλειες στην πτώση του 2,6$ στις 10 Φεβρουαρίου.

Οι μετοχές της Harmony υποχωρούσαν 7,70 ραντ, ποσοστό 7,4%, φθάνοντας στα 96,80 ραντ η μία στο Γιοχάνεσμπουργκ, μετά από τη σχεδόν διπλάσια άνοδο που σημείωσαν πέρυσι, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της αξία να ανέρχεται σε 38,2 δισ. ραντ.

Η εταιρεία που παράγει το 92% του χρυσού της από τα ορυχεία στη Ν. Αφρική, ευνοήθηκε, καθώς η πενθήμερη απεργία που είχε πραγματοποιηθεί στα ορυχεία της, δεν επαναλήφθηκε κατά το τρίμηνο.

Το κόστος της μειώθηκε στα 396 δολ. η ουγγιά το δεύτερο τρίμηνο σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο χρυσός, διαπραγματεύθηκε κατά μέσον όρο στα 486 δολ. η ουγγιά το τέταρτο τρίμηνο, από 440 δολ. το τρίτο. Το μέταλλο κατά μέσον όρο φέτος διαπραγματεύθηκε στα 553,04 δολ. η ουγγιά.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα