Ομόλογα: «Τρέχουν» να εκμεταλλευθούν την αυξημένη όρεξη οι χώρες της Ευρωζώνης

Πληθώρα νέων εκδόσεων και σχεδίων
Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 17:40
UPD:17:49
REUTERS/SUSANA VERA

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του απόλυτου καταφυγίου της αγοράς, τα γερμανικά ομόλογα είδαν σήμερα τις αποδόσεις τους να υποχωρούν σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι επενδυτές στράφηκαν μαζικά στους τίτλους του πυρήνα, με τις αποδόσεις ομολόγων Ελλάδας να κινούνται ανοδικά. Ωστόσο για το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης οι ευκαιρίες είναι μεγάλες σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι κεντρικές τράπεζες σκέφτονται μόνο τη χαλάρωση και οι επενδυτές επιζητούν ασφάλεια. Η μία μετά την άλλη οι χώρες της νομισματικής ένωσης «ρίχνουν» στην αγορά νέο χρέος και εξασφαλίζουν ζήτηση και  ζηλευτά επιτόκια. Ορισμένες επιχειρούν να επισπεύσουν τα σχέδιά τους για να προλάβουν το ράλι, πριν εξασθενήσει.

Η απόδοση του δεκαετούς Bund διολίσθησε σήμερα έως και το -0,332%, καταγράφοντας νέο ιστορικό ναδίρ. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η όρεξη των επενδυτών για γερμανικούς τίτλους φάνηκε να είναι ελαφρώς περιορισμένη σε σχέση με πριν από λίγο καιρό. Η έκδοση του διετούς ομολόγου από τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να παρουσιάζει συντελστή κάλυψης 1,1 έναντι 1,6 στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία. Η Γερμανία άντλησε σχεδόν 4 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2%.

Τα ιταλικά ομόλογα έχοντας να προσφέρουν πολύ πιο ελκυστικές αποδόσεις, εξασφάλισαν και μεγαλύτερη ζήτηση. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ άντλησε περίπου 1 δισ. ευρώ από συνδεόμενο με τον πληθωρισμό ομόλογα, που λήγουν το 2028 και το 2041, με τον συντελεστή κάλυψης να είναι 2,48 και 2,58 αντίστοιχα. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς παρουσίασε οριακή μόνο αύξηση στο 2,16%.

Το άκρως ευνοϊκό περιβάλλον ενθαρρύνει και την Αυστρία στο ενα εξετάσει το ενδεχόμενο έκδοσης ενός  νέου ομολόγου διάρκειας... 100 ετών. Ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που είχε τολμήσει έκδοση ομολόγου τόσο μεγάλης διάρκειας το 2017, αλλά στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι.

Τα ομόλογα δεκαετούς διάρκειας τόσο της Αυστρίας όσο και της Φινλανδίας και της Ολλανδίας έχουν ενταχθεί στο κλαμπ των τίτλων με αρνητικές επιδόσεις, ακολουθώντας τα βήματα των γερμανικών. Πολύ κοντά βρίσκονται και τα γαλλικά, με την απόδοση του 10ετους που προ ημερών ήταν στο μηδέν, να είναι σήμερα στο 0,02%. Σε ιστορικό ναδίρ βρίσκονται επίσης οι αποδόσεις ιρλανδικών ομολόγων, ενώ κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών παραμένουν εκείνες των ισπανικών και των πορτογαλικών.

Τα ελληνικά σχέδια

Στην ΗΔΑΤ πάντως σήμερα επικράτησε ελαφρά νευρικότητα. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σκαρφάλωσε ενδοσυνεδριακά έως και το 2,54% για να κλείσει τελικά κοντά στο 2,48%, αυξημένη κατά 5 μονάδες βάσης ή 1,98% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Εξακολουθεί να είναι πάνω από 90 μονάδες βάσης χαμηλότερη σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα. Η απόδοση των διετών και πενταετών ομολόγων επίσης κατέγραψε ελαφρά αύξηση.

Η πορεία των ελληνικών ομολόγων εξαρτάται τόσο από το διεθνές περιβάλλον όσο και από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Οι επενδυτικοί οίκοι, στην πλειονότητά τους, θεωρούν πως η επομένη των εκλογών θα τροφοδοτήσει νέο ράλι, ειδικά εάν οδηγήσει σε μία κυβέρνηση, που θα θεωρείται πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις και αποφευχθεί ένα σενάριο πολιτικής ρευστότητας. Αν και το κόστος δανεισμού της χώρας είναι ήδη εντυπωσιακά χαμηλό- με βάση την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας- θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, επιτρέποντας στον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε νέες σημαντικές εκδόσεις.

Όπως έχει γράψει η «Ν» ο στόχος του ΟΔΔΗΧ για την επομένη των εκλογών είναι διπλός. Πρώτον θα επιδιώξει την περαιτέρω μείωση του μέσου επιτοκίου δανεισμού και δεύτερον την περαιτέρω θωράκιση μπροστά στο ενδεχόμενο πιθανής κρίσης στο μέλλον. Μεταξύ των εισηγήσεων που υπάρχουν στο τραπέζι περιλαμβάνονται η σταδιακή μείωση της έκθεσης του Δημοσίου στα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, η άμεση έξοδος στις αγορές αμέσως μετά την κάλπη και η αναχρηματοδότηση όλων των «ακριβών» τμημάτων του χρέους που έχουν παραμείνει απλήρωτα.

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα