Στερλίνα: Τη «βλέπουν» σε χαμηλό διετίας έναντι του ευρώ οι ειδικοί

Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 12:50
UPD:13:13
REUTERS/© Phil Noble / Reuters

Σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από το 2017 θα υποχωρήσει η στερλίνα έναντι του ευρώ, εκτιμούν αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος, καθώς όπως επισημαίνουν το σήμα «περιστεράς» που στέλνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι αρκετά ισχυρό να αντισταθμίσει τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο του Brexit. 

Σύμφωνα με την JPMorgan Chase η στερλίνα θα υποτιμηθεί περίπου 3% στις 92 πένες ανά ευρώ έως τα τέλη του έτους, με την ισοτιμία να είναι η πλέον αδύνατη των τελευταίων 21 μηνών. Αν και η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ οδηγεί σε αποδυνάμωση και το ευρώ, οι πιέσεις για το βρετανικό νόμισμα προβλέπεται να είναι κατά πολύ ισχυρότερες όσο θα πλησιάζει η προθεσμία του Οκτωβρίου για την έξοδο της Βρετανίας από τη νομισματική ένωση. 

«Η στερλίνα έχει ακόμη αρκετά περιθώρια πτώσης» εκτιμά και ο Τίμοθι Γκραφ, επικεφαλής στρατηγικής για την Ευρώπη στην State Street Bank & Trust. «Η Τράπεζα της Αγγλίας υιοθετεί υπερβολικά αισιόδοξους τόνους την ώρα που κάθε άλλη κεντρική τράπεζα στον κόσμο, με εξαίρεση τη νορβηγική, μιλάει για χαλάρωση της πολιτικής» προσθέτει στο Bloomberg. 

Aξίζει να σημειωθεί ότι η στερλίνα έχει ήδη υποτιμηθεί 3,5% από τις αρχές Απριλίου, με την ισοτιμία σήμερα, Τρίτη, να διαμορφώνεται κοντά στις 89,20 πένες ανά ευρώ. Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στην κούρσα διαδοχής της Τερέζα Μέι, στην οποία ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται να είναι το μεγάλο φαβορί.

Ο Τζόνσον αφότου επικρίθηκε σφοδρά για την απόσταση ασφαλείας που είχε πάρει από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας του από τα μέσα ενημέρωσης αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του. 

Πηγή: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα