Ομόλογα: Τι θα δοκιμάσει τις αντοχές τους

Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 12:16
UPD:12:17
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παραμένουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ. Απόψε θα μιλήσει ο Τζερόμ Πάουελ, διοικητής της Federal Reserve, και όλοι περιμένουν να καταλάβουν εάν είναι έτοιμος να μειώσει από τον επόμενο μήνα, όπως προσδοκούν οι αγορές, τα επιτόκια, και πόσο δραστικά. Τα σχέδια της Fed και η αποφασιστικότητά της θα δοκιμάσουν εν πολλοίς τις αντοχές στο ράλι των ομολόγων το προσεχές διάστημα. 

Η αγορά προεξοφλεί μείωση του βασικού αμερικανικού επιτοκίου κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης φέτος, με τους αρκετούς να θεωρούν πιθανή και τη μείωση των 50 μονάδων βάσης. Εάν ο Πάουελ δώσει απόψε σήμα ότι το σενάριο των 50 μονάδων είναι εφικτό, το ράλι των ομολόγων θα αποκτήσει νέα ορμή, όπως προβλέπει η Commerzbank. 

Σήμερα οι επενδυτές στρέφονται στο πιο ισχυρό καταφύγιο, τα Bunds. Η απόδοση του γερμανικού 10ετους καταγράφει νέα πτώση, στο ιστορικό ναδίρ του -0,333%. Σταθερά σε αρνητικό έδαφος παραμένουν οι αποδόσεις των τίτλων ακόμη τριών χωρών της νομισματικής ένωσης, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Φινλανδίας. Η απόδοση του δεκαετούς γαλλικού ομολόγου βρίσκεται λίγο πάνω από το μηδέν, στο 0,02%, ενώ του ιρλανικού είναι στο ιστορικό χαμηλό του 0,18%. 

Ελαφρά άνοδο στο 2,18% παρουσιάζει η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς. Ωστόσο οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχει όλα τα φόντα για περαιτέρω μείωση, καθώς ενισχύεται το σενάριο ενός ακόμη συμβιβασμού ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες. 

Σε τροχιά ελαφράς ανόδου βρίσκονται και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Η απόδοση του δεκαετούς παρουσιάζει σήμερα αύξηση τριών μονάδων βάσης ή 1,24% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 2,46%. Και πάλι είναι μειωμένη κατά 90 μονάδες βάσης μόνο τον τελευταίο μήνα. 

Τις αντοχές και την πορεία των ελληνικών τίτλων δεν θα κρίνει μόνο το διεθνές περιβάλλον. Οι επενδυτές έχουν σταθερά στραμμένο το βλέμμα και στην κάλπη. Μέχρι στιγμής τόσο η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών όσο και η προσδοκία για την ανάδειξη μίας κυβέρνησης πιο φιλικής στις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις έχουν αποδειχθεί παράγοντας που δίνει ώθηση στις τιμές και οδηγεί τις αποδόσεις ολοένα και χαμηλότερα.

Οι επενδυτικοί οίκοι, στην πλειονότητά τους, θεωρούν πως η επομένη των εκλογών θα τροφοδοτήσει νέο ράλι. Αν και το κόστος δανεισμού της χώρας είναι ήδη εντυπωσιακά χαμηλό- με βάση την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας- θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, επιτρέποντας στον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε νέες σημαντικές εκδόσεις. 

naftemporiki.gr 

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα