Νέο επενδυτή κομίζει ο Κ. Δομαζάκης για την Creta Farms

Να ενισχύσει την εταιρεία με 15 εκατ. ευρώ
Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 11:14
UPD:11:14
INTIME NEWS/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Με μια συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος δύναται να εισέλθει στην Creta Farms διαθέτοντας κεφάλαια έως του ποσού των 15 εκατ. ευρώ, θωρακίζει το «οπλοστάσιό» του ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης, εν όψει της αυριανής εξ αναβολής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζει και το νομικό του χαρτοφυλάκιο προχωρώντας μεταξύ άλλων σε κατάθεση αιτήματος μετόχου για διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου.

 Σε ό,τι αφορά το άλλο «στρατόπεδο» του ετέρου βασικού μετόχου της αλλαντοβιομηχανίας, κ. Εμμανουήλ Δομαζάκη, διατηρείται η περιορισμένη «έκθεση» σε δηλώσεις και ως εκ τούτου τα «χαρτιά» παραμένουν κλειστά εν όψει της αυριανής γενικής συνέλευσης. Πάντως, χθεσινές φημολογίες ήθελαν την πλευρά της υφιστάμενης διοίκησης της Creta Farms να διαψεύδει το σενάριο της ύπαρξης στρατηγικού επενδυτή. 

Δήλωση προθέσεων
Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης, έχει χέρια του «δήλωση προθέσεων» (letter of intent) από Έλληνα στρατηγικό επενδυτή για άμεση επένδυση στην εταιρία ποσού έως 15 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα κατέχει μόνο ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης. 

Μάλιστα, όπως είπε, οι τράπεζες ενημερώθηκαν χθες για το ενδιαφέρον του νέου επενδυτή, το όνομα του οποίου αναμένεται να γνωστοποιηθεί σε αυτές σήμερα το μεσημέρι. 

Ο νέος επενδυτής θα εισέλθει στην εταιρεία προχωρώντας σε κάλυψη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου παράλληλα με την κεφαλαιοποίηση του χρέους των 11,6 εκατ. ευρώ που θα αξιώσει ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Το πλαίσιο της σύμπραξης περιλαμβάνει πενταετή επιχειρησιακό σχεδιασμό, ο οποίος προβλέπει για το διάστημα έως το 2024 ενίσχυση του τζίρου στα 180 εκατ. ευρώ έναντι 140 εκατ. ευρώ σήμερα, EBITDA 25-30 εκατ. ευρώ, θετικό γύρισμα cash flow και αποπληρωμή δανείων - με το οποίο αποδεικνύεται και η αναπτυξιακή δυναμική της εταιρείας. Παράλληλα, προβλέπεται η διεύρυνση των δραστηριοτήτων της Creta Farms σε νέες κατηγορίες προϊόντων, καθώς και η ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού της εταιρείας. 

Η εν λόγω εξέλιξη δύναται να βρει θετική ανταπόκριση από πλευράς τραπεζών, κύκλοι των οποίων εκτιμούν ότι με την ύπαρξη ενός στρατηγικού επενδυτή από οποιαδήποτε πλευρά αίρονται πολλά από τα προβλήματα για την εταιρεία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Κωνσταντίνου Δομαζάκη η πρότασή του δύναται να εξασφαλίσει την συναίνεση των τραπεζών καθώς ο ίδιος έχει συμφωνήσει στην πλειονότητα των αιτημάτων αυτών. Πιο συγκεκριμένα, οι τράπεζες έχουν ζητήσει την τοποθέτηση chief financial officer (επικεφαλής οικονομικών υποθέσεων) και chief restructuring officer (επικεφαλής αναδιάρθρωσης), ένας εκ των οποίων μάλιστα να οριστεί και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και υλοποίηση διαχειριστικού ελέγχου 15ετίας. 

Διαχειριστικός έλεγχος
Προς τούτο ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης προχώρησε στην κατάθεση αιτήματος μετόχου για διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου βάσει του νόμου περί εταιρειών στο πρωτοδικείο Ρεθύμνου, με τη δικάσιμο να τοποθετείται το φθινόπωρο. Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω διαχειριστικός έλεγχος αφορά τρεις χρήσεις, ήτοι 2015-2016-2017. 

Παράλληλα, ο ίδιος προχώρησε και σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την ακύρωση της απόφασης αποπομπής του από το διοικητικό συμβούλιο της Creta Farms, η οποία έχει δικάσιμο στις 2 Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα, ο κ. Δομαζάκης κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών 60σέλιδη αγωγή αποζημίωσης κατά των μελών του Δ.Σ, η οποία φέρεται να τους έχει ήδη επιδοθεί. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η ζημιά που έχει υποστεί η εταιρεία από τις 30 Απριλίου, όταν και αποπέμφθηκε, είναι τεράστια, «από τους 1.350 τόνους αποθεμάτων έτοιμων προϊόντων σήμερα έχουν απομείνει 500 τόνοι, όταν οι εβδομαδιαίες ανάγκες ανέρχονται σε 750 τόνους. Υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθούν συνεργασίες για ιδιωτική ετικέτα, ενώ η ρευστότητα της εταιρείας είναι ασφυκτική. Μάλιστα, πληροφορήθηκα ότι μια εκ των τραπεζών έχει διακόψει το factoring, ενώ άλλη το έχει περιορίσει σημαντικά», ενώ αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη σημερινή διοίκηση επισήμανε: «Εάν αυτό δεν είναι δόλος, είναι ανικανότητα». 

Σε ό,τι αφορά το πολύκροτο πόρισμα της ελεγκτικής εταιρείας PricewaterhouseCoopers, έως και αργά χθες δεν είχε γνωστοποιηθεί, με ορισμένες φωνές να θέλουν τη «δημοσιοποίησή του» κατά την αυριανή γενική συνέλευση. Πάντως, ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης έχει ήδη δημοσιοποιήσει προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές δικό του πόρισμα της ελεγκτικής εταιρείας Nexia Eurostatus Certified Editors, που πιστοποιεί τη διαδρομή των 11,6 εκατ. ευρώ. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα