Σημάδια ανάκαμψης με ανθεκτικά ανοδικές τάσεις, παρά τους τυχόν περιορισμούς που προκύπτουν εξαιτίας των διεθνών εμπορικών εντάσεων, παρουσιάζει η ελληνική οικονομία σύμφωνα με την UBS, η οποία και σημειώνει πως η στάση της επόμενης κυβέρνησης στο δημοσιονομικό ζήτημα θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της οικονομίας. Επίσης εκτιμάει ότι το επιχειρηματικό τοπίο δεν θα ξεκαθαρίσει μέχρι τις προεδρικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2020.
Η αναλυτική επισυναπτόμενη έκθεση στα αγγλικά περιέχει επίσης τρία οικονομικά σενάρια που αφορούν το ελληνικό δημόσιο χρέος, κατά την περίοδο 2020-2025.
Σύμφωνα με την UBS σε κάθε περίπτωση, οι προκλήσεις του υψηλού χρέους βρίσκονται ακόμα στο προσκήνιο και η δημοσιονομική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης θα είναι καθοριστικής σημασίας, σημειώνοντας ότι οι πιστωτές έχουν θέσει ισχυρά κίνητρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Η μεσοπρόθεσμη προοπτική της Ελλάδας θα εξαρτηθεί ακόμα περισσότερο από την πορεία της οικονομίας, με βάση τα μέτρα δημοσιονομικής συμμόρφωσης της χώρας και εκτιμάει ότι σε συνθήκες σταθερής ανάκαμψης, ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει έντονα.
Ακόμη και σε περίπτωση ήπιας παγκόσμιας ύφεσης στις αρχές του 2020 - με την οικονομία της ευρωζώνης να συρρικνώνεται κατά 2%- ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα διαμορφώνεται σημαντικά χαμηλότερα σε πέντε χρόνια σε σχέση με σήμερα.
Ωστόσο, σε περίπτωση έντονης οικονομικής ύφεσης στις αρχές του 2020, με την οικονομία της ευρωζώνης να υποχωρεί κατά 6-7%, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει στάσιμος, με την πρόσβαση της Αθήνας στις αγορές να επιδεινώνεται, προκαλώντας ενδεχομένως την ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα του ESM.
Αντίθετα, ενθαρρυντικά είναι τα σημάδια στον κλάδο των εγχώριων επενδύσεων, σύμφωνα με τη δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και την σταθερή ενίσχυση της απασχόλησης, θεωρώντας εφικτή τη δυνατότητα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας γύρω στο 2% το 2019.
Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σημείωσαν ικανοποιητικές αποδόσεις την τρέχουσα χρονιά, ενώ εξακολουθούν να επηρεάζονται από την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με τους πολιτικούς κινδύνους στο ιταλικό έδαφος.
Η UBS εκτιμάει ότι η ισχυρή λαϊκή στήριξη για το ευρώ στην Ελλάδα και οι βελτιωμένες σχέσεις με τους πιστωτές αποτελούν εχέγγυο ότι θα δοθεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη χώρα, ακόμη και αν απαιτηθεί νέα δημοσιονομική προσαρμογή. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει στο ευρώ και στο δυσμενές σενάριο.
Εθνικές εκλογές
Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμα και ενδέχεται να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στις 7 Ιουλίου και σημειώνει ότι, βάσει των δημοσκοπήσεων η ΝΔ ενδέχεται να εμφανίσει ακόμη και αυτοδυναμία, ιδίως αν κάποια κόμματα μείνουν εκτός βουλής.
Στην έκθεσή της αναφέρει ότι σε περίπτωση που η ΝΔ δεν πετύχει αυτοδυναμία, είναι πιθανή μια μετεκλογική συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, καθώς το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να συνεργαστεί για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, για το οποίο απαιτούνται 180 ψήφοι.
Για το λόγο αυτό, το πολιτικό τοπίο με την ανάγκη ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης τα προσεχή χρόνια θα κριθεί και θα ξεκαθαρίσει κατά τη διαδικασία των ψηφοφοριών του κοινοβουλευτικού σώματος για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2020.
Σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, η UBS προβλέπει μεγαλύτερη χρήση των «πλαφόν» στον προϋπολογισμό και συνέχιση της τρέχουσας κυβερνητικής στάσης, ενώ για τη ΝΔ αναμένει το ίδιο ως προς το πλαφόν αλλά με άλλο δείγμα οικονομικής πολιτικής που θα επικεντρώνεται στη μείωση των φόρων που χρηματοδοτούνται από μειώσεις δαπανών (και διεύρυνση της διεθνούς φορολογικής βάσης μέσω χορήγησης κινήτρων), κάτι που ενισχύει τις αναπτυξιακές προοπτικές.
Η UBS εκτιμά ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχιστεί και από την επόμενη κυβέρνηση, ενώ τονίζεται ότι το μεγαλύτερο ρίσκο για τα οικονομικά της κυβέρνησης ως το 2023 είναι οι οικονομικές ανατροπές και όχι οι πιθανοί λανθασμένοι δημοσιονομικοί υπολογισμοί.
naftemporiki.gr