Πληθωρισμός και επιτόκια στην ατζέντα του ECOFIN

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2006 09:32

ΟΙ ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, αλλά και η ενδεχόμενη νέα αύξηση των επιτοκίων, στην οποία θα οδηγήσουν, ενδεχομένως και εντός του Μαρτίου, απασχόλησε τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών των «12».

Εξάλλου στη σημερινή συνεδρίαση του ECOFIN, θα παρουσιαστεί έκθεση της Επιτροπής, σχετικά με τη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη, εξέλιξη που αφορά άμεσα -εντός των άλλων- τα ασφαλιστικά συστήματα.

Αναλυτικότερα στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, και κυρίως στον τομέα του πληθωρισμού, η άνοδος του οποίου φέρει προ των πυλών νέα άνοδο των επιτοκίων, όπως προκύπτει άλλωστε από δηλώσεις στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επίσης εξετάστηκαν τα αναθεωρημένα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Αυστρίας, πριν εξεταστούν από το σημερινό Συμβούλιο ECOFIN.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης θα εξεταστεί στο Eurogroup και Ecofin του Μαρτίου, ενώ νωρίτερα θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Επιτροπής.

Ανάπτυξη - απασχόληση

Στο σημερινό ECOFIN, εξάλλου θα συζητηθεί η Ετήσια Έκθεση Προόδου για τη στρατηγική της Λισαβόνας, στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και των κρατών μελών για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Παράλληλα η Αυστριακή Προεδρία, κατόπιν διαβουλεύσεων με την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής και την Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή, προετοίμασε το Κείμενο Βασικών Θεμάτων για το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο ως κύριες προκλήσεις για την Ευρώπη προσδιορίζονται ο εντεινόμενος διεθνής ανταγωνισμός, η πληθυσμιακή γήρανση, οι μεσοπρόθεσμα υψηλές ενεργειακές τιμές και η ανάγκη διασφάλισης των ενεργειακών πόρων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η συζήτηση της έκθεσης για τη γήρανση του πληθυσμού και τις επιπτώσεις της στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Τέλος οι υπουργοί των «25» θα συζητήσουν τις προτάσεις που προετοίμασε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό τη στήριξη της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η Αυστριακή Προεδρία για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι προτάσεις αυτές αφορούν τέσσερις βασικούς άξονες δράσεων:

* Έρευνα και Ανάπτυξη / καινοτομία και ανταγωνιστικότητα.

* Ενεργειακή απόδοση, ασφάλεια και διαφοροποίηση της προσφοράς ενέργειας.

* Στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

* Υποστήριξη επενδύσεων σε υποδομές μεγάλης κλίμακας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα