Μαλαισία: 13,2% η αύξηση των εξαγωγών τον Δεκέμβριο

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2006 09:40

ΑΥΞΗΣΗ σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι εξαγωγές της Μαλαισίας και με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε εννέα μήνες, καθώς οι εταιρείες, όπως η Malaysian Pacific Industries Bhd. έστειλαν περισσότερα ηλεκτρονικά στο εξωτερικό, για να αντιμετωπίσουν την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 13,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τα 49,5 δισ. ρίνγκιτ, (13,3 δισ. δολ.) σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας, στην Κουάλα Λουμπούρ. Δεκαέξι οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι η αύξηση των εξαγωγών θα ήταν 12,1%. Στο σύνολο του έτους οι εξαγωγές αυξήθηκαν 11%.

Η Μαλαισία χώρα παραγωγής ημιαγωγών, φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και σκληρών δίσκων, ευνοείται από τη ζήτηση αγαθών τεχνολογίας, όπως από τα iPod της Apple Computer Inc. και τα Xbox βιντεοπαιχνίδια της Microsoft Corp. Οι πωλήσεις ημιαγωγών παγκοσμίως, σημείωσαν αύξηση 6,8%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 227,5 δισ. δολ. πέρυσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Semiconductor Industry Association (SIA), στις 2 Φεβρουαρίου.

Οι πωλήσεις εξαρτημάτων που βοηθούν στη λειτουργία των κομπιούτερ και των κινητών τηλεφώνων αυξήθηκαν 7,9%, φθάνοντας στα 245 δισ. δολ. το έτος, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση για ηλεκτρονικών αγαθών στην Ασία, σύμφωνα με την SIA.

Η αύξηση των εξαγωγών ενδέχεται να βοηθήσει την οικονομία των 118 δισ. δολ. της χώρας, να υπερβεί τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη το 2005, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών της χώρας, Nor Mohamed Yakcop, στις 10 Φεβρουαρίου. Το υπουργείο είχε πει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2005, ότι η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας θα αναπτυχθεί το 2005 με ρυθμό 5%, πριν από τη φετινή της ανάπτυξη με ρυθμό 5,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα