ΥΠΑΝ: Πιστοποιητικό φερεγγυότητας σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2006 15:44

Πιστοποιητικό φερεγγυότητας λαμβάνουν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς, όπως αναφέρεται, ανταποκρίθηκαν πλήρως στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, όσον αφορά την πρώτη δόση.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν προκειμένου να καταβληθεί από τις εταιρείες μέχρι τις 30/6/06, το ποσό των 29.582.000 ευρώ που υπολείπεται, ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως τα κεφαλαια στις απαιτήσεις του νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ανακαλέσει την άδεια της ασφαλιστικής εταιρείας Αstra διότι δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εξαρχής. Χωρίς να υπολογίζεται το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει και η συγκεκριμένη εταιρεία, οι ασφαλιστικές θα έπρεπε να καταβάλουν σε δύο ισόποσες δόσεις το ποσό των 338.600.000 ευρώ. Στις 31/1/06 το ποσό της πρώτης δόσης ανερχόταν σε 169.300.000 ευρώ. Οι ασφαλιστικές εταιρείες, όμως, ανταποκρίθηκαν και προέβησαν σε καταβολές συνολικού ύψους 309.129.000 ευρώ, δηλαδή κατά 82,60% περισσότερο από το ποσό που είχε απαιτηθεί για την πρώτη δόση, καλύπτοντας το 91,30% του συνολικού απαιτούμενου ποσού.

Επιπρόσθετα, διενεργήθηκε συμπληρωματικός έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί ότι αυξήθηκαν πραγματικά τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών και δεν πραγματοποιήθηκαν εικονικές αυξήσεις. Οπως τονίζει σε δηλώσεις του ο κ. Παπαθανασίου, «επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, οι έλεχοι θα συνεχιστούν και σε κάθε περίπτωση που διαπιστωθεί μη σύννομος τρόπος διάθεσης, π.χ. πληρωμές σε μετόχους ή σε τρίτους για σκοπούς που δεν σχετίζονται με τις δραστηριότητες των εταιρειών, εικονικές αγορές ή επενδύσεις ή χρηματικές διευκολύνσεις σε τρίτους, τότε θα υπάρξει άμεση ανάκληση του πιστοποιητικού φερεγγυότητας και θα επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις και ποινές».

Όσον αφορά εξάλλου, τα ποσά που θα προσδιορίζονται από τον επόμενο έλεγχο, από το υπουργείο επισημαίνεται ότι θα πρέπει να καταβληθούν, η καταβολή τους θα είναι άμεση, χωρίς τη δυνατότητα της ρύθμισης (τμηματικής καταβολής), ενώ για το μέλλον ιδιαίτερη έμφαση θα δοθούν στην επεξεργασία των μαθηματικών αποθεμάτων του κλάδου Ζωής (για να γίνει αυτό, θα ζητηθεί η συνδρομή αλλοδαπής εξειδικευμένης εταιρείας), στον τρόπο τήρησης των απαιτήσεων και υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις αντασφαλιστικές συμβάσεις και στη σωστή τήρησή τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα