Εντός του ερχόμενου φθινοπώρου αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα του νέου "εργαλείου" για την αγορά ακινήτων της Ελλάδας και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έκανε, σήμερα, την πρώτη του επίσημη εμφάνιση. Πρόκειται για το Παρατηρητήριο Τιμών και Εκτιμήσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι εμπνευστές του οποίου επισήμαναν ότι, το Φθινόπωρο θα είναι διαθέσιμα συγκεντρωτικά στοιχεία τόσο για την αγορά ακινήτων της Ελλάδας, όσο και για τις αντίστοιχες αγορές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που συμμετέχουν.
Με τον τρόπο αυτό - υπογράμμισαν - πέρα από την αξιόπιστη πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών και επενδυτών για την πορεία της κτηματαγοράς κάθε συμμετέχουσας χώρας, θα εντοπίζονται και θα δίνονται στη δημοσιότητα επενδυτικές ευκαιρίες στις αγορές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχείρημα της δημιουργίας του Παρατηρητηρίου, έχει το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο Βόρειας Ελλάδας το οποίο συνεργάστηκε με το ΤΕΕ /Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, το Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, την Ένωση Ιδιοκτήτων Ακινήτων Θεσσαλονίκης και το e-learning του ΕΚΠΑ ενώ συμμετέχουν αντίστοιχοι φορείς, θεσμοί και πανεπιστήμια από τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, κλπ.
Στην ιστοσελίδα του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου (www.greekserbian.com) θα υπάρχει ειδική ενότητα με τα νέα και τις δράσεις του καθώς και στοιχεία για την κάθε χώρα, ενώ στις αρχές του φθινοπώρου της τρέχουσας χρονιάς έχει προγραμματιστεί και η πρώτη επίσημη εκδήλωση του Παρατηρητηρίου στο Βελιγράδι.
"Στόχος του Παρατηρητηρίου είναι να προσεγγίσει περισσότερους και ποιοτικότερους υποψηφίους αγοραστές" επισήμανε ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας, Κώστας Γεωργάκος, προσθέτοντας πως "οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Χαρακτηριστικά, ένα γραφείο στην οδό Τσιμισκή που η τιμή του είναι στα 2,5 ευρώ/ανά τ.μ., δεν ενοικιάζεται και στο Νέο Βελιγράδι δεν μπορείς να βρεις κάτω από 17 ευρώ/ανά τ.μ.". Σύμφωνα με τον ίδιο, επιπλέον δέλεαρ για τους πολίτες εκτός ΕΕ αποτελεί η απόκτηση της ''χρυσής βίζας'' μέσω της αγοράς ακινήτων.
Ο πρόεδρος του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, Πάρις Μπίλλιας επισήμανε πως "ένα από τα διαχρονικά προβλήματα στην αγορά ακινήτων ήταν ότι δεν είχαμε αξιόπιστους δείκτες και το Παρατηρητήριο θα συμβάλλει στην ενημέρωση όσων θέλουν να επενδύσουν στην πατρίδα μας, είτε είναι επιχειρηματίες, είτε είναι απλοί πολίτες".
Σύμφωνα με την τοποθέτησή του, η αγορά ακινήτων που τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Ο κ. Μπίλλιας σημείωσε, ότι υπάρχουν ευκαιρίες οι οποίες, όμως, για να γίνουν ορατές και πράξη θα πρέπει σιγά- σιγά να εξαλειφθούν ορισμένες στρεβλώσεις. Υπογράμμισε, επίσης, ότι, στην Ελλάδα υπάρχει "μεγάλο κτηριακό απόθεμα, αλλά αυτό είναι υποβαθμισμένο γιατί είναι γερασμένο σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Το 85% των κατοικιών (είναι κατασκευασμένο) με παλιούς αντισεισμικούς κανόνες, χωρίς κανονισμούς θερμομόνωσης (...) και πρέπει να υπάρξουν πολιτικές για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση" σημείωσε.
Στην αναθέρμανση της αγοράς των ακινήτων την οποία "βιώνουμε αυτό το διάστημα μετά από μια δεκαετή κρίση που έπληξε καίρια την ιδιοκτησία", αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτήτων Ακίνητων Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Χαϊδούτης τονίζοντας ότ πλέον διατίθενται στην αγορά ακίνητα τα οποία βελτιώθηκαν για να καταστούν ελκυστικά προς τους υποψηφίους αγοραστές και μισθωτές, χωρίς ωστόσο οι τιμές τους να ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία τους.
"Αυτό το διάστημα έχουμε έναν πραγματικά μεγάλο αριθμό ακινήτων στα οποία οι ιδιοκτήτες (...) έχουν προβεί σε εκτεταμένες ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις.Διατίθενται προς αξιοποίηση, είτε προς πώληση, είτε προς εκμίσθωση, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι στο παρελθόν και παραμένουν ελκυστικά γιατί και οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα ήταν ...παγωμένες" σχολίασε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ Χαϊδούτη, το Παρατηρητήριο θα διαθέτει όλα τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει ο επενδυτής, να έχει μια πραγματική εικόνα και να μην πηγαίνει στα "τυφλά" σε ό,τι αφορά την επένδυσή του στην αγορά ακινήτων.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος, χαρακτήρισε το Παρατηρητήριο μία σοβαρή σημαντική προσπάθεια "η οποία γίνεται σε μία περίοδο που η αγορά επιστρέφει στην κανονικότητα μετά από δεκαετή απουσία" και σημείωσε πως σ' αυτή την προσπάθεια συμβάλλει και ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών - Αττικής.
Ο Φώτιος Μουζάκης, ακαδημαϊκός, υπεύθυνος προγραμμάτων στην ακίνητη περιουσία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στη σημασία της διαφάνειας κατά την παρακολούθηση της αγοράς ακινήτων και συμπλήρωσε πως "το σύνολο της αξίας της αγοράς των ακινήτων στις ανεπτυγμένες οικονομίες και στην Ελλάδα κυμαίνεται από το 60% μέχρι 68% του συνολικού αποθέματος πλούτου μιας χώρας. Επισήμανε μάλιστα ότι η ζήτηση στην αγορά κινείται ανοδικά μεν τα τελευταία τρίμηνα με ρυθμούς κοντά στο 2,5%.
Από την πλευρά του, ο Πέτρος Ταρνατώρος νομικός σύμβουλος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας & του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΑΒΕ) αναφέρθηκε στην ορθή χρήση του Παρατηρητηρίου προκειμένου να καταστεί εφικτός ο στόχος της προσέλκυσης επενδύσεων.
Οι τιμές των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη και στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στη Θεσσαλονίκη η τιμή πώλησης για διαμερίσματα κυμαίνεται από 500 έως 2.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για μίσθωση από 4 έως 6 ευρώ. Για χώρους γραφείων, η τιμή πώλησης διαμορφώνεται από 500 έως 1.700 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για μίσθωση από 3-5 ευρώ το τ.μ.
Στο Βελιγράδι για αγορά κατοικίας στο κέντρο, αλλά και στο Νέο Βελιγράδι ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα καταβάλει από 1.500 έως 2.500 ευρώ/ανά τ.μ., ενώ για μίσθωση από 5-9 ευρώ/ανά τ.μ. Για γραφεία στο κέντρο του Βελιγραδίου οι τιμές μίσθωσης διαμορφώνονται από 5-12 ευρώ/ανά τ.μ. και στο Νέο Βελιγράδι από 15-20 ευρώ/ανά τ.μ. Στο Μαυροβούνιο οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων κυμαίνονται από 900 έως 2.500 ευρώ/ ανά τ.μ., ενώ στα γραφεία από 1.200 έως 3.000 ευρώ/τ.μ.
Στη Βουλγαρία τα διαμερίσματα πωλούνται από 900 έως 2.000 ευρώ/ανά τ.μ., ενώ για μίσθωση από 5-8 ευρώ/ανά τ.μ. Για χώρους γραφείων οι τιμές πώλησης ξεκινούν από 1.500 ευρώ και φτάνουν έως 2.500 ανά τ.μ., ενώ για ενοικίαση από 7-15 ευρώ/ανά τ.μ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ