Ιταλία: Σε συρρίκνωση για τρίτη φορά σε έναν χρόνο

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019 14:56
UPD:15:11
REUTERS/ALESSANDRO GAROFALO

Η ιταλική οικονομία βρίσκεται πιθανότατα εκ νέου σε τροχιά συρρίκνωσης, ξανά για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα, όπως προειδοποιεί η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Αν η εκτίμηση της Istat επιβεβαιωθεί θα συνιστά ακόμη ένα μεγάλο εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης να επιτύχει τις δεσμεύσεις της στο δημοσιονομικό πεδίο, αλλά και να πείσει ότι η πολιτική της έχει αποτέλεσμα. 

Η Istat ανακοίνωσε ότι υπάρχει «σχετικά υψηλή» πιθανότητα για πτώση του ΑΕΠ κατά το τρέχον τρίμηνο (Απριλίου- Ιουνίου). Το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ αναπτύχθηκε ύστερα από δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης, που οδήγησαν την ιταλική οικονομία σε τεχνική ύφεση. 

Η Istat υπολογίζει πάντως ότι η πτώση ήταν τάξης του 0,1% και διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 0,3%. Και πάλι η επίδοσή αυτή είναι μακριά από τον επίσημο στόχο για μεγέθυνση του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 1%. 

Η ιταλική κυβέρνηση εν τω μεταξύ, πέρα από τη σύγκρουσή της με τις Βρυξέλλες, ετοιμάζεται να ανοίξει και νέο μέτωπο, με την κεντρική τράπεζα. Προωθεί νομοσχέδιο, που θα της δίνει τη δυνατότητα να ορίζει τον διοικητή, τον υποδιοικητή και ακόμη ένα μέλος του Δ.Σ. της ανεξάρτητης αρχής. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα