Εκπνέει η προθεσμία της προανάρτησης για την Αθήνα

Δεν τίθεται θέμα παράτασης από την Ελληνικό Κτηματολόγιο πέραν της 24ης Ιουνίου
Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019 20:41
UPD:20:42
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Η συμμετοχή στην προανάρτηση των στοιχείων ιδιοκτησίας ακινήτων στον δήμο της Αθήνας δεν είναι υποχρεωτική και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα προστίμων.

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Δεν τίθεται θέμα παράτασης της προθεσμίας, που λήγει την ερχόμενη Δευτέρα (24 Ιουνίου), για την προανάρτηση των στοιχείων ιδιοκτησίας ακινήτων στον δήμο της Αθήνας, στο πλαίσιο της δημιουργίας του Κτηματολογίου. Όπως σημειώνεται από την Ελληνικό Κτηματολόγιο (η δημόσια εταιρεία που έχει την ευθύνη της κατάρτισης και λειτουργίας του Κτηματολογίου) θα ακολουθήσει η ανάρτηση των στοιχείων και τότε οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν ξανά να ελέγξουν τις δηλώσεις τους. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην προανάρτηση, η οποία αποτελεί μία επιπλέον διαδικασία προς αποφυγή λαθών στην ανάρτηση και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα προστίμων.

Η προανάρτηση στον δήμο της Αθήνας ξεκίνησε πριν από περίπου δύο μήνες, με τη συμμετοχή των δικαιούχων να αυξάνεται μόλις τις τελευταίες μέρες. Αφορά 726.951 ακίνητα - δικαιώματα που ανήκουν σε 544.682 ιδιώτες ιδιοκτήτες και 7.000 νομικά πρόσωπα. Προανάρτηση θα γίνει το επόμενο διάστημα και για τα στοιχεία κτηματογράφησης σε Λαμία, Βόλο και Λιβαδειά.

Η ανάρτηση των δηλώσεων ιδιοκτησίας για τον δήμο της Αθήνας, όπως εκτιμάται από στελέχη των αναδόχων, θα ξεκινήσει το νωρίτερο τον προσεχή Νοέμβριο.

Διόρθωση στοιχείων
Για όσους θα επιχειρήσουν να συμμετέχουν αυτές τις δύο μέρες που απομένουν και σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικό Κτηματολόγιο, οι δικαιούχοι ακινήτων στον δήμο της Αθήνας αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία των δικαιωμάτων των ακινήτων τους, τα οποία δήλωσαν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης (το 2008) μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) και με χρήση των κωδικών ασφαλείας του TAXISnet. Στη συνέχεια:

1. Εφόσον συμφωνούν με τα στοιχεία αυτά, δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια.

2. Στην περίπτωση που δεν συμφωνούν με κάποιο από τα καταγεγραμμένα στοιχεία, έχουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης επανεξέτασης στοιχείων ατελώς (θα τη βρουν στο www.ktimatologio-athina.gr) με αποστολή της αίτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected], χωρίς να απαιτείται να επισκεφθούν το αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης. Εναλλακτικά, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η αποστολή της αίτησης με e-mail, μπορούν να την καταθέσουν στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης και στο κέντρο κτηματογράφησης που λειτουργεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου 137).

Από τις μέχρι τώρα αιτήσεις στην προανάρτηση της Αθήνας, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά επικαιροποίηση προσωπικών στοιχείων (αλλαγή ταυτότητας, τηλεφώνου, ηλεκτρονικής διεύθυνσης κ.λπ.). Άλλες διορθώσεις που γίνονται είναι στο είδος του δικαιώματος και στους αριθμούς των συμβολαίων.

Όπως επισημαίνεται, το πιθανότερο είναι η μεγάλη πλειονότητα των δικαιούχων να μη χρειάζεται να κάνει κάποια διόρθωση, ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό να γίνει από τον κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου ο απαραίτητος ενδελεχής έλεγχος, τουλάχιστον κατά τη διαδικασία της ανάρτησης, προς αποφυγή ταλαιπωρίας στο μέλλον.

Η συλλογή δηλώσεων
Αναφορικά με τη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, η οποία συνεχίζεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, εκτιμήσεις των αναδόχων κάνουν λόγο για ένα ποσοστό προσέλευσης ακόμα χαμηλό, της τάξεως του 22%. Πιθανό θεωρείται οι περισσότερες περιοχές να λάβουν την πρόσθετη προθεσμία των έξι μηνών που έχει αποφασιστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος να δίνεται ανά περίπτωση. Το ζήτημα που ανακύπτει είναι το επιπλέον κόστος που θα βαρύνει το έργο, καθώς οι μελετητές θα υποχρεωθούν να διατηρήσουν τους πόρους που έχουν επιστρατεύσει για τη συλλογή δηλώσεων (εργαζόμενοι, γραφειακοί χώροι) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που έχει προβλεφθεί στη σύμβαση. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσό που μπορεί να φθάσει τα 40 εκατ. ευρώ (εφόσον η παράταση θα δοθεί για όλες τις περιοχές), ωστόσο πρόκειται για μια εκκρεμότητα που θα κλείσει έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ των αναδόχων και της Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Νέες ανακοινώσεις
Εν τω μεταξύ, με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις της Ελληνικό Κτηματολόγιο:

  • Σήμερα ξεκινά η ανάρτηση προσωρινών κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων των προκαποδιστριακών ΟΤΑ: Επανομής, Νέας Μηχανιώνας και Αγγελοχωρίου του Καλλικρατικού Δήμου Θερμαϊκού και Αγίας Παρασκευής, Καρδίας και Τριλόφου του Καλλικρατικού Δήμου Θέρμης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τα προσωρινά κτηματολογικά διαγράμματα και οι προσωρινοί κτηματολογικοί πίνακες θα αναρτηθούν στα γραφεία κτηματογράφησης και θα παραμείνουν αναρτημένα επί δύο μήνες, με ημερομηνία έναρξης την 20ή Ιουνίου 2019. Όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί μέσα στην προαναφερόμενη προθεσμία να υποβάλει αίτηση διόρθωσης ή ένσταση κατά των στοιχείων της ανάρτησης στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης. Για τους κατοίκους αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο η αντίστοιχη προθεσμία είναι τέσσερις μήνες. Ειδικά για την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος, η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι 3 Ιουλίου 2020. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβάλλονται και εκπρόθεσμες δηλώσεις.
  • Έως τις 17 Ιουλίου 2019 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων κατά των προσωρινών κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων της ανάρτησης, για τους κατοίκους εσωτερικού, στους ΟΤΑ: Αμφίπολης, Βισαλτίας, Νέας Ζίχνης των προκαποδιστριακών ΟΤΑ: Αγίου Πνεύματος, Βαλτοτοπίου, Δαφνουδίου, Εμμανουήλ Παππά, Μεσοκώμης, Μετάλλων, Μονόβρυσης, Νέου Σκοπού, Νέου Σουλίου, Παραλιμνίου, Πεθελινού, Πενταπόλεως, Τούμπας, Χρυσού, Ψυχικού του Καλλικρατικού Δήμου Εμμανουήλ Παππά, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα