Καναδάς: Η κυβέρνηση ενέκρινε την επέκταση του πετρελαιαγωγού Trans Mountain

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 12:19
UPD:12:25
REUTERS/Dennis Owen

Το πράσινο φως για την επέκταση του πετρελαιαγωγού Trans Mountain προς τις δυτικές ακτές του Καναδά έδωσε η κυβέρνηση του Καναδά, όπως αναμενόταν. Η απόφαση έδωσε ελπίδα στην υπό πίεση βιομηχανία πετρελαίου, αλλά ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η επέκταση του Trans Mountain μπορεί να εξελιχθεί σε μία μεγάλη  πρόκληση για τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό εν όψει των εκλογών που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο και στις οποίες τα περιβαλλοντικά ζητήματα αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο.  

Η ανακοίνωση αυτή αναμενόταν μετά την απόφαση πέρυσι της καναδικής κυβέρνησης να εθνικοποιήσει τον πετρελαιαγωγό προς 4,4 δισ. καναδικά δολάρια (3 δισ. ευρώ).

«Ανακοινώνω ότι η κυβέρνησή μας ενέκρινε το σχέδιο επέκτασης του Trans Mountain», δήλωσε ο Τριντό, διευκρινίζοντας ότι οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να αρχίσουν το καλοκαίρι.

«Είναι προς το εθνικό συμφέρον του Καναδά να προστατεύσουμε το περιβάλλο και να επενδύσουμε στο αύριο, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους σήμερα», τόνισε ο Τριντό.

Η αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων ήταν άμεση. Το σχέδιο δεν θα προχωρήσει χωρίς μάχη, δεσμεύτηκαν.

Το σχέδιο έχει στόχο να τριπλασιάσει την ικανότητα του Trans Mountain, ο οποίος ξεκίνησε να λειτουργεί το 1953, ώστε να μεταφέρει 890.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως (από 300.00 βαρέλια ημερησίως σήμερα) μεταξύ της Αλμπέρτα που βρίσκεται πάνω στο τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου παγκοσμίως και τα προάστια του Βανκούβερ προτού εξαχθούν στην Ασία.

Η κυβέρνηση Τριντό έδωσε το 2016 άδεια στην αμερικανική εταιρεία Kinder Morgan να επεκτείνει τον πετρελαιαγωγό προτού τον εθνικοποιήσει.

Η επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας, από όπου το πετρέλαιο θα φορτώνεται σε πλοία, προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά το σχεδίου αυτού με τη στήριξη μιας ένωσης οικολόγων και των κοινοτήτων των αυτοχθόνων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC, AFP



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα