Άνοιξε το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς

Το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στο 10%
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 11:44
UPD:12:36
SOOC/Nikos Libertas

Άνοιξε όπως είχε προγραμματιστεί το βιβλίο προσφορών για την ομολογιακή έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς. Η τράπεζα ελπίζει σε αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον και ένα επιτόκιο κοντά στο 10%. Το πρώτο guidance λίγο μετά την έναρξη της διαδικασίας θέλει το επιτόκιο στο 10,25%. 

Η έκδοση εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ η σχετική εντολή έχει δοθεί από την Πειραιώς στις επενδυτικές τράπεζες Goldman Sachs και UBS.

Ο τίτλος θα εκδοθεί από την Piraeus Group Finance PLC με εγγυητή την Τράπεζα Πειραιώς. Το μεγαλύτερο κομμάτι ενδιαφέροντος εκδηλώνουν funds που επιθυμούν να διαφοροποιήσουν κάπως το χαρτοφυλάκιό τους με αυξημένο κέρδος. Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s και S&P αναμένεται να δώσουν rating Caa3 και CCC αντίστοιχα στην έκδοση.

To ακριβές ύψος της έκδοσης θα διαμορφωθεί με βάση τη ζήτηση, αλλά και το κόστος. Τις εκτιμήσεις δυσχεραίνει το γεγονός πως κάτι παρόμοιο έχει να γίνει από το 2008.

Όπως γράφει σήμερα και η «N», με τον «νόμο Αλογοσκούφη» οι τράπεζες με κόστος 10% είχαν αποκτήσει προνομιούχες μετοχές που εκδόθηκαν το 2009 για την κεφαλαιακή θωράκισή τους. Τότε η κρίση μόλις ξεκινούσε και τα πιστωτικά ιδρύματα είχαν βρεθεί στο στόχαστρο. Στην περίπτωση εκείνη που το επιτόκιο κινηθεί περί το 9% θα συνιστά σημαντική επιτυχία για την τράπεζα, με δεδομένο πως άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες του Νότου, με σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό NPEs και με επενδυτική διαβάθμιση, εξέδωσαν Tier IΙ τίτλους με επιτόκιο της τάξης του 8%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η τράπεζα ποντάρει και στο εξαιρετικά ευνοϊκό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί στην αγορά κρατικού χρέους, το οποίο και οδήγησε χθες την απόδοση του ομολόγου αναφοράς (10ετους διάρκειας) έως και το 2,49%. 

Σημειώνεται ότι η έκδοση εντάσσεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς αξίας 25 δισ. ευρώ. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα