Κίνα: Σε ναδίρ διετίας οι τοποθετήσεις σε αμερικανικό χρέος

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 13:20
UPD:13:28
REUTERS/TOBY MELVILLE

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2017 μειώθηκαν τον Απρίλιο οι τοποθετήσεις της Κίνας σε αμερικανικό κρατικό χρέος, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ στρέφει την πλάτη του μακριά από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, ως αντίποινα στη σινο-αμερικανική εμπορική διένεξη.

Οι τοποθετήσεις της Κίνας σε κρατικό χρέος των ΗΠΑ υποχώρησαν τον Απρίλιο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, στο 1,113 τρισ. δολάρια, από 1,120 τρισ. δολάρια του προηγουμένου μηνός, όπως έδειξαν τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Παρά τη μείωση, οι κινεζικές επενδύσεις σε αμερικανικά ομόλογα παραμένουν πάνω από το όριο του ενός τρισ. δολαρίων, με την Κίνα να παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι και η Ιαπωνία, ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικών κρατικών ομολόγων, μείωσε τον Απρίλιο τις τοποθετήσεις της σε αμερικανικό χρέος, στο 1,064 τρισ. δολάρια από 1,078 τρισ. δολάρια του προηγουμένου μηνός. Γενικότερα, οι επενδύσεις σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου μειώθηκαν στα 6,433 τρισ. δολάρια τον Απρίλιο, από 6,473 τρισ. δολάρια του προηγουμένου μηνός.

Οι ξένοι επενδυτές συνέχισαν και τον Απρίλιο, για 12ο διαδοχικό μήνα, να εγκαταλείπουν τις αμερικανικές μετοχές, με εκορές 964 εκατ. δολαρίων, έπειτα από εκροές 23,638 δισ. δολαρίων του Μαρτίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα