Ομόλογα: Οι λόγοι που οδήγησαν σε ναδίρ την απόδοση του 10ετούς

Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 18:14
UPD:18:15
REUTERS/LUCAS JACKSON

Μπορεί οι αγορές να «τρομάζουν» μπροστά στις οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, όμως η στροφή των επενδυτών προς το καταφύγιο του κρατικού χρέους, σε συνδυασμό με τα πολύ χαμηλά έως και αρνητικά επιτόκια των ομολόγων του Βορρά, κρατούν αμείωτη την «όρεξη» για τους ελληνικούς τίτλους. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς παρέμεινε και σήμερα σε ιστορικά χαμηλά, στο 2,69%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού σταθερά κάτω από τις 300 μονάδες, στις 296 μονάδες βάσης.

Στο ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων συντελούν και οι βελτιωμένες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι προσδοκίες ότι η κάλπη της 7ης Ιουλίου θα αναδείξει μια κυβέρνηση με φιλοαναπτυξιακή πολιτική και έμφαση στις επενδύσεις, ώστε να διατηρηθεί το momentum της ανάπτυξης. Στη διάρκεια των τριών εβδομάδων από τις ευρωεκλογές, το ελληνικό κόστος δανεισμού έχει αποκλιμακωθεί περισσότερο από 70 μονάδες βάσης.

Τα ελληνικά ομόλογα ευνοούνται και από τις συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές. Με σχεδόν το ήμισυ των κρατικών ομολόγων να έχουν αρνητικό επιτόκιο, οι ελληνικοί τίτλοι προσφέρουν ιδιαίτερα ελκυστική απόδοση.

Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν περιορισμένος κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στα 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα δύο εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 25ετες ομόλογο με 6 εκατ. ευρώ.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε σε νέο ιστορικό ναδίρ, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου βρέθηκε για πρώτη φορά κάτω από το 0,5%, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου και προσδοκιών για επιτοκιακές μειώσεις από τις κεντρικές τράπεζες. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε στο -0,27%, ενώ σε ιστορικά χαμηλά κινήθηκαν και αποδόσεις γαλλικών και ολλανδικών τίτλων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα