Ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 3,4% προβλέπουν για το 2006 οι οικονομολόγοι της Eurobank, καθώς η αναμενόμενη ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας θα ισοσκελίσει σε σημαντικό βαθμό την ενδεχόμενη αρνητική επίδραση του εξωτερικού τομέα και την μικρή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της τελικής ζήτησης.
Όπως αναφέρεται στο τριμηνιαίο Οικονομικό Δελτίο της τράπεζας “Greece: Macro Monitor, 2006 Outlook”, κύριοι παράγοντες ρίσκου στις ανωτέρω προβλέψεις είναι μεταξύ άλλων:
α. το ενδεχόμενο αδυναμίας της επενδυτικής δαπάνης να σημειώσει σημαντική ανάκαμψη κατόπιν μικρής συρρίκνωσης της το 2005
β. το ενδεχόμενο σημαντικής αρνητικής επίδρασης του εξωτερικού τομέα λόγω της συνεχιζόμενης απώλειας ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και
γ. η ενδεχόμενη επιδείνωση του εξωτερικού οικονομικού περιβάλλοντος λόγω των υψηλών τιμών πετρελαίου και της εμμονής των μεγάλων διεθνών διαρθρωτικών προβλημάτων.
Το 2006 προβλέπεται μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού λόγω ‘‘σφικτότερης’’ πολιτικής μισθών στο δημόσιο τομέα και των επιπτώσεων των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση. Παρά την πιθανή αυτή θετική εξέλιξη, η διαφορά του ελληνικού πληθωρισμού με τον μέσω ευρωπαϊκό αναμένεται να παραμείνει σημαντική το 2006 με αρνητικές συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα 3.0% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερα το τρέχον έτος είναι εφικτή υπό σχετικά συντηρητικές εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Η προσαρμογή αυτή προϋποθέτει ρυθμό αύξησης των τακτικών δημοσιονομικών εσόδων, η οποία θα είναι σε γενικές γραμμές ισόποση ή υψηλότερη του ρυθμού αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ καθώς και συγκράτηση των πρωτογενών (κυρίως) δαπανών εντός των ορίων που προβλέπει ο Προϋπολογισμός. Σε περίπτωση όμως που ο ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων παρουσιάσει σημαντική υστέρηση σε σχέση με τον προβλεπόμενο, η επιβολή επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων κατά την διάρκεια του έτους δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί.
Στο δεύτερο τμήμα του Δελτίου παρουσιάζονται περιλήψεις αναλύσεων ειδικών θεμάτων: Αναλύεται
(1) Οι προοπτικές της αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα, που αποτέλεσε αντικείμενο ανάλυσης πρόσφατου Δελτίου, αλλά και ειδικού Συνεδρίου της Eurobank στις 20 Ιανουαρίου.
(2) Το περιθώριο επιτοκίων των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, η διαχρονική πτώση του περιθωρίου και πώς το σημερινό περιθώριο είναι εύλογο δεδομένου του υψηλότερου λειτουργικού κόστους και του κόστους σε περίπτωση χρεοκοπίας επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
(3) Η επίδραση των τιμών του πετρελαίου στην ελληνική οικονομία, και τα πιθανά σενάρια για την τιμή πετρελαίου στο μέλλον.
(4) Η δυναμική απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και η επίδρασή τους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και η σύγκριση των υποσχόμενων κονδυλίων του Δ’ ΚΠΣ, που βρίσκεται στο 1,4% του μέσου ετήσιου ΑΕΠ της περιόδου 2007-2013, με των υποσχόμενων κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ, που βρίσκονται στο 2,5% του ετήσιου ΑΕΠ της περιόδου 2000-2006.