ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ κατέληξε και η τρίτη συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Σε αυξήσεις κάτω από 3% επιμένουν οι εργοδότες (2,8%), λαμβάνοντας υπόψη το μέσο ευρωπαϊκό πληθωρισμό και ένα τμήμα της αύξησης της παραγωγικότητας.
Τα συνδικάτα δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε μια τέτοια βάση, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, που έκανε δυναμική επανεμφάνιση μετά την πρόσφατη επίθεση εναντίον του. Την ερχόμενη Τρίτη συγκαλείται η ολομέλεια διοίκησης της Συνομοσπονδίας, που πιθανότατα θα αποφασίσει απεργιακή κινητοποίηση στις αρχές Μαρτίου, μαζί με την ΑΔΕΔΥ.
Ο κ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων.
Τα συνδικάτα θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα (εθνική σύμβαση, κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις). Κάθε απόπειρα ανατροπής του πλαισίου αυτού (π.χ. ως προς τις κλαδικές συμβάσεις, όπως στις τράπεζες) δημιουργεί μείζον θέμα και αιτία πολέμου για τα συνδικάτα, δήλωσε ο κ. Πολυζωγόπουλος, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του για την προστασία του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ως προς τα θεσμικά αιτήματα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι εργασίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων επιχειρήσεων που οδηγούνται σε κλείσιμο.
Ο πρόεδρος τoυ ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, σημείωσε ότι ο ΣΕΒ θεωρεί την εθνική σύμβαση ως ένα πλαίσιο που έχει συμβάλει στην διαμόρφωση συνθηκών κοινωνικής ειρήνης, πλαίσιο που δεν προτίθεται να αμφισβητήσει στο μέλλον, αλλά το κατώτερο όριο των μισθών δημιουργεί πρόβλημα, όταν μετακυλίεται στις συμβάσεις κλάδων που σημειώνουν οικονομικές ζημίες.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε λογο για έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και σημείωσε ότι ο μέσος όρος των κατώτερων αμοιβών κατά την περίοδο που ακολούθησε την ΟΝΕ, αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 29,9%, ενώ στην ευρωζώνη κατά 9,8%.
Στην τελευταία συνάντηση η πρόταση που είχε υποβληθεί από τον πρόεδρο του ΣΕΒ και η οποία είχε ταράξει τα νερά ήταν να διατηρηθεί για την επόμενη διετία η ισχύουσα εθνική γενική συλλογική σύμβαση και να υπάρξουν κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε Νομούς της Μακεδονίας και ειδικότερα στην Καστοριά, Φλώρινα, Ημαθία και Δράμα, όπου υπάρχουν έντονα προβλήματα αποβιομηχάνισης.
Το θέμα παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Απασχόλησης, αλλά η «περιοριστική» διάθεση παραμένει από την εργοδοτική πλευρά.