Ομόλογα: Ανεβάζει ταχύτητα το ράλι των ελληνικών- ρεκόρ ζήτησης στην Ευρωζώνη

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 16:49
UPD:21:03
EPA/ARNE DEDERT

Από τις εμπορικές συγκρούσεις έως τα ολοένα και πιο απογοητευτικά δεδομένα για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και από την επίμονη αβεβαιότητα για τη μορφή και τον αντίκτυπο του Brexit έως τις φωτιές στη Μέση Ανατολή, το διεθνές περιβάλλον ευνοεί τη στροφή των επενδυτών στο καταφύγιο των ομολόγων και χαρίζει εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα δανεισμού στις κυβερνήσεις. 

Για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν ως επιπλέον «καύσιμο» τις προσδοκίες, που έχουν γεννήσει για την οικονομία και την αγορά, οι πρόωρες κάλπες, το ράλι είναι διαρκείας και μάλιστα φαίνεται να ανεβάζει συνεχώς ταχύτητα τις τελευταίες ημέρες. Ακολουθούν την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, του οποίου τα κέρδη σε τοπικούς όρους είναι διπλάσια του αμερικανικού S&P 500 και πενταπλάσια του δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κατέγραψε νέα πτώση εννέα μονάδων βάσης ή 2,38% στο ιστορικό ναδίρ του 2,66%. To spread έναντι του γερμανικού δεκαετούς είναι πια κάτω από τις 300 μονάδες βάσης. 

Η ψαλίδα της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς από του αντίστοιχου ιταλικού έχει περιοριστεί αισθητά, αν και θα πρέπει να πούμε ότι αυτές τις ημέρες ακόμη και οι ιταλικοί τίτλοι ενισχύονται, παρά την κόντρα Ρώμης- Βρυξελλών.

Η απόδοση του δεκαετούς της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ είναι σήμερα στο 2,39%. Στα νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του - 0,25% κατρακύλυσε και η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς, στον απόηχο της είδησης για επίθεση σε τάνκερ στη Θάλασσα του Ομάν. Με χαμηλότερο επιτόκιο από ποτέ δανείζονται επίσης Ισπανία και Πορτογαλία. 

Στα ύψη η ζήτηση για ομόλογα του Νότου 

Αν και σε τόσο χαμηλά επίπεδα οι αποδόσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ελκυστικές, οι τελευταίες εκδόσεις ομολόγων από Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, έχουν εξασφαλίσει ζήτηση-ρεκόρ. 

Η Ισπανία άντλησε 6 δισ. ευρώ με κοινοπρακτική έκδοση δεκαετούς ομολόγου, στην οποία εξασφάλισε προσφορές ύψους 27,5 δισ. ευρώ από τους επενδυτές και επιτόκιο μόλις 0,629%.

Για πρώτη φορά στα χρονικά και η Πορτογαλία εξασφάλισε επιτόκιο κάτω του 1% σε έκδοση 10ετους ομολόγου. Συγκεκριμένα στο νέο ομόλογο με λήξη τον Ιούνιο του 2029 το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,639% χάρη στην εξαιρετικά υψηλή ζήτηση.  Σήμερα περιμένουμε τα αποτελέσματα από την νέα δημοπρασία ομολόγων της Ιταλίας, με την οποία επιδιώκεται να αντληθεί το ποσό των 6,5 δισ. ευρώ. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα