Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Κολλημένες στον βυθό παραμένουν οι τιμές για το λαβράκι και την τσιπούρα, καθώς η αυξημένη παραγωγή στην Τουρκία σε συνδυασμό με την υποτίμηση της λίρας εξακολουθούν να πριμοδοτούν τις εξαγωγές της γείτονος χώρας στις ευρωπαϊκές αγορές, τη στιγμή που η εικόνα της ζήτησης είναι χειρότερη σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Σε αυτό το πλαίσιο, διέξοδο για τους ισχυρούς εξαγωγείς, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, φέρεται να είναι η είσοδος σε νέες αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως επισημαίνει στο τελευταίο του market report για τον μήνα Απρίλιο το Παράστημα Αλιείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (FAO Globefish), «τα τελευταία στοιχεία για τις εξαγωγές δείχνουν ότι αυξάνεται το μερίδιο της παραγωγής που κατευθύνεται σε μη παραδοσιακές αγορές, καθώς οι εξαγωγείς επιδιώκουν να μετριάσουν τις επιπτώσεις στις τιμές από την αυξημένη παραγωγή, εστιάζοντας σε νέες περιφέρειες».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Globefish για τα ψάρια που πωλούν οι Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές στην Ιταλία (σ.σ.: απορροφά περίπου το 45% της ελληνικής παραγωγής), οι τιμές για τις τσιπούρες μικρού μεγέθους (300-450 γρ.) διατηρήθηκαν τον Απρίλιο στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τον Μάρτιο, ωστόσο σε ετήσια βάση οι τιμές των ψαριών αυτής της κατηγορίας βάρους είναι περίπου 6,5% χαμηλότερες φέτος σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ οι τιμές για τα ίδιου βάρους λαβράκια είναι 18% χαμηλότερες. Παρόμοιο είναι το σκηνικό και σε άλλες αγορές. Ενδεικτικά, στην Ισπανία, η οποία απορροφά το 15% της ελληνικής παραγωγής, οι τιμές στο λαβράκι 300-450 γρ. διαμορφώθηκαν τον Απρίλιο σε 3,94 ευρώ/κιλό, όταν τον ίδιο μήνα το 2018 κυμάνθηκαν σε 4,84 ευρώ/κιλό.
Η τάση των πτωτικών τιμών διατηρείται από πέρυσι και ήδη στην Ελλάδα, στα οικονομικά αποτελέσματα των δύο εισηγμένων παιχτών για το 2018, Νηρεύς και Σελόντα, αποτυπώθηκαν οι επιπτώσεις στους τζίρους των εταιρειών.
Το στοίχημα της διαχείρισης της πίεσης που εξακολουθούν να δέχονται οι τιμές στα δύο βασικά είδη ιχθυοκαλλιέργειας καλείται να κερδίσει ο όμιλος Ανδρομέδα, υπό τη σκέπη του οποίου θα βρεθούν με την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγχώνευσης και οι δύο εισηγμένοι παίχτες
Κάμψη παραγωγής
Σύμφωνα με το FAO Globefish, μια ανάκαμψη των τιμών στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα φαντάζει απίθανη λόγω της πλεονάζουσας προσφοράς και των υψηλών αποθεμάτων, της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, της συνεχιζόμενης κρίσης στην τουρκική οικονομία, αλλά και της αβεβαιότητας λόγω Brexit.
Την ίδια ώρα η Globefish εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού για το 2019 θα ανέλθει στους 400.000 τόνους, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης σε ποσοστό 6% (σε σχέση με το 2018) να προέρχεται από την Τουρκία, ενώ αύξηση 4,5% αναμένεται και για την Ελλάδα. Μια τέτοια εξέλιξη πολύ πιθανό να πιέσει περαιτέρω τις τιμές, αλλά και τα περιθώρια κέρδους. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται οι επιχειρήσεις του κλάδου να οδηγηθούν σε περιορισμό της παραγωγή τους. Και στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται ενδεχόμενο «μάζεμα» της παραγωγής στον βαθμό που θα ολοκληρωθεί η συγχώνευση των τριών παιχτών.