Την επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης με τις Βρυξέλλες θα επιδιώξει η ιταλική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ένας εκ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού, μετά την επίσημη ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο ότι Λέγκα και Κίνημα των Πέντε Αστέρων συμφώνησαν να συνεργασθούν, ώστε να αποφευχθεί η λήψη πειθαρχικών μέτρων από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ρώμη θα επιδιώξει διάλογο με την Ε.Ε. για τον επόμενο προϋπολογισμό, εμμένοντας όμως στους στόχους για τη βελτίωση των αποδοχών των εργαζομένων και τη μείωση των φόρων, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο. «Η Ιταλία έχει ό,τι χρειάζεται, στρατηγικά και πολιτικά, ώστε να καταρτίσει έναν προϋπολογισμό του 2020 με αυξήσεις μισθών και μειώσεις φόρων», δήλωσε ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων στο ραδιόφωνο RTL 102,5.
Οι ηγέτες του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού -Λέγκα και Κίνημα Πέντε Αστέρων- συμφώνησαν να συνεργασθούν, ώστε να αποτρέψουν τη λήψη πειθαρχικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του υψηλού χρέους της Ρώμης, μετά τη συνάντηση που είχαν αργά χθες το βράδυ με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού.
Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε αργά το βράδυ, ο Κόντε σημείωνε ότι ο ίδιος και οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης -ο ηγέτης της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι και ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο - θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία και το επιτελείο του για να χαράξουν μία στρατηγική αποτροπής της διαδικασίας κατά της χώρας. Ο Κόντε ανέφερε επίσης ότι θα διαμορφώσουν από κοινού ένα πακέτο προϋπολογισμού.
Αξιωματούχοι της Ε.Ε. θα συνεδριάσουν στις 11-12 Ιουνίου και αναμένεται να θεωρήσουν δικαιολογημένη μία πειθαρχική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ιταλίας για το χρέος της ύψους 2,3 τρισ. ευρώ.
«Όλα είναι καλά, ήταν μία καλή συνάντηση. Κοινός στόχος μας είναι να αποφύγουμε την πειθαρχική διαδικασία, διασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση καθώς και τις φορολογικές μειώσεις», σημείωσε ο Σαλβίνι σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση. «Δεν θα υπάρξει καμία διόρθωση του προϋπολογισμού ή φορολογικές αυξήσεις», πρόσθεσε.
Το ιταλικό χρέος αυξάνεται σταθερά από το προ κρίσης επίπεδο του 104% του ΑΕΠ το 2007 και τώρα αντιστοιχεί στο 130% του ΑΕΠ, χαμηλότερο μόνο από αυτό της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Οι ανησυχίες της αγοράς εντάθηκαν από τα σχέδια για τις δαπάνες της ευρωσκεπτικιστικής κυβέρνησης, η οποία ανέλαβε την εξουσία πριν από ένα χρόνο. Ενθαρρυμένος από τα ισχυρά αποτελέσματα της Λέγκα στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές του περασμένου μήνα στην Ιταλία, ο Σαλβίνι έχει καταστήσει προτεραιότητα της κυβέρνησης τις φορολογικές μειώσεις. Η Ρώμη βιάζεται, επίσης, να αποφύγει να ισχύσει μία αύξηση της φορολογίας στις πωλήσεις, της τάξης των 23 δισ. ευρώ, από το επόμενο έτος.
Τη Δευτέρα, ο Σαλβίνι φάνηκε πεπεισμένος ότι η Ρώμη θα μπορέσει να συμφωνήσει με την Ε.Ε. Ο Τρία αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή αργότερα σήμερα σχετικά με την επιστολή με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί εξηγήσεις για την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.