Εμπορικός πόλεμος και δολάριο τα «κλειδιά» για τις αναδυόμενες αγορές

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 21:44
UPD:21:44
REUTERS/Jason Lee

Tης Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Δύο αντίθετες δυνάμεις ορίζουν την κατεύθυνση των αναδυομένων αγορών. Η πρώτη έχει να κάνει με την αισιοδοξία που φέρνει η διολίσθηση του δολαρίου, καθώς φουντώνουν τα σενάρια ότι η επόμενη κίνηση της FED θα είναι προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων. Η δεύτερη δύναμη είναι εκ διαμέτρου αντίθετη: Και έχει να κάνει με τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον των εταίρων και των φόβων μήπως οι εντάσεις οδηγήσουν σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

Παρότι το Μεξικό απέφυγε την επιβολή δασμών, η Ουάσιγκτον συνεχίζει την «σταυροφορία» για αλλαγή της καθεστηκυϊας τάξης στο παγκόσμιο εμπόριο, προκαλώντας έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. Αλλά ο αντίκτυπος των απρόβλεπτων μηνυμάτων του Τραμπ μέσω Twitter πιθανότατα θα είναι λιγότερο επιζήμιος για τις αναδυόμενες αγορές εάν η διολίσθηση του δολαρίου -που την προηγούμενη εβδομάδα υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Φεβρουάριο του 2018- αποδειχθεί μια τάση με διάρκεια.

Αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν ότι το 2019 θα είναι χρονιά απωλειών για το δολάριο, με τη στροφή της FED προς την κατεύθυνση της νομισματικής χαλάρωσης να μειώνει την ελκυστικότητα του αμερικανικού νομίσματος. Οι αναλυτές προβλέπουν κέρδη 4% του ευρώ έναντι του δολαρίου έως τα τέλη του έτους, με την ισοτιμία του στο 1,17 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. 

Η Oμοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν είναι η μοναδική εκ των κεντρικών τραπεζών που προσανατολίζονται σε μείωση του κόστους δανεισμού, ως ανάχωμα για την ανάπτυξη, εν μέσω των εντάσεων στο παγκόσμιο εμπόριο.

Με τον Τραμπ να έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον της Κίνας, εμμένοντας στις απειλές για δασμούς σε βάρος του Μεξικού, οι κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιτοκιακών μειώσεων.

Στη Ρωσία, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει το κόστος δανεισμού στο 7,50% την Παρασκευή, αφήνοντας το ενδεχόμενο για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση, εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομίας και του πληθωρισμού. Θα είναι η πρώτη μείωση επιτοκίων στη Ρωσία από τον Μάρτιο του 2018.

Στην Τουρκία, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 24% αυτή την εβδομάδα, αν και αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν μειώσεις στον ορίζοντα. Η κεντρική τράπεζα αύξησε πέρυσι το κόστος δανεισμού κατά 11,25 ποσοστιαίες μονάδες, στο 24%, στις προσπάθειες αντιμετώπισης της νομισματικής κρίσης και συγκράτησης του πληθωρισμού, που είχε εκτοξευθεί σε υψηλά 15ετίας, πάνω από το 25%. Η λίρα συνεχίζει να βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων, με απώλειες πάνω από 9% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους.

Αβέβαιες και οι προοπτικές για το πέσο Μεξικού στο εγγύς μέλλον, εξαιτίας των απειλών του προέδρου Τραμπ για επιβολή δασμών. Η κεντρική τράπεζα του Μεξικού, που συνεδριάζει στις 27 Ιουνίου, παραμένει σε επιφυλακή να αντιδράσει απέναντι στους παράγοντες κινδύνου που απειλούν την οικονομία. Το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στη Λατινική Αμερική συρρικνώθηκε 0,2% στο πρώτο τρίμηνο, ενώ το ΔΝΤ έχει υποβαθμίσει τις οικονομικές του προβλέψεις, αναμένοντας ανάπτυξη 1,9% φέτος για τη μεξικανική οικονομία, από 2,1%.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα