Μείωση 0,8% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Απρίλιο φέτος, ενώ ειδικά η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών περιορίστηκε οριακά κατά 0,2%. Τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Μάιο, δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία χάνει μέρος της δυναμικής της στο δεύτερο τρίμηνο.
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε μείωση 8% τον Απρίλιο 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2018, έναντι αύξησης 2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2018 με το 2017. Η εξασθένηση της βιομηχανικής παραγωγής οφείλεται στην υποχώρηση 16,4% της παραγωγής ορυχείων- λατομείων, καθώς και στην κατά 0,2% του δείκτη παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών. Στην πτώση αυτή, συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις στην παραγωγή ειδών ένδυσης (13,3%), παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα (11,4%), μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων, ημιρυμουλκούμενων (48,7%) και επίπλων (17%). Στον αντίποδα, ξεχωρίζει η μεγάλη αύξηση (42,2%) στην παραγωγή καπνού.
Την ίδια στιγμή, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε 0,6% τον Μάιο, από 1,1% τον Απρίλιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Η Ελλάδα βρισκόταν σε αποπληθωρισμό από τον Μάρτιο του 2013, λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, σε συνδυασμό με τη βαθιά ύφεση. Η οικονομία επανήλθε σε πληθωρισμό τον Ιούνιο του 2016.