Πούτιν και Σι καταδικάζουν την κυριαρχία των ΗΠΑ

Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2019 16:53
UPD:16:53
REUTERS/BPA

Ενιαίο μέτωπο εναντίον της κυριαρχίας των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή χαράσσουν Κίνα και Ρωσία. Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίγκ, μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσαν βολές κατά των ΗΠΑ και του αμερικανικού επεκτατισμού.

«Μαζί με τη στροφή μακριά από την παγκοσμιοποίηση και την άνοδο του ηγεμονισμού, η παγκόσμια κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις» υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος Σι, κατά την ομιλία του στο διεθνές οικονομικό φόρουμ που διοργανώνεται στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ επιχειρούν «να επιβάλουν τη δικαιοδοσία τους σε ολόκληρον τον κόσμο», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος Πούτιν. Αυτό οδηγεί τον κόσμο σε μια «πορεία μόνιμων διενέξεων, εμπορικών πολέμων -ίσως όχι μόνο εμπορικών», ανέφερει.

Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Ρωσία εντάσσεται στις προσπάθειες αντιμετώπισης του Τραμπ στον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων οικονομιών. Παρότι η Κίνα παραδοσιακά αποφεύγει να εμπλακεί σε άμεση αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, η προκλητική στάση της Ουάσιγκτον στενεύει τα περιθώρια του Πεκίνου.

Στο επενδυτικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Ρώσος πρόεδρος εξαπέλυσε βολές κατά των ΗΠΑ και για τον αποκλεισμό της Huawei, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ο κινεζικός κολοσσός τηλεπικοινωνιακών δικτύων να βρεθεί εκτός της παγκόσμιας αγοράς.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ο πρόεδρος Πούτιν άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί φραστικά εναντίον του Αμερικανού ομολόγου του, Ντόναλντ Τραμπ και το «μπλόκο» της Ουάσιγκτον εναντίον της Huawei, με τις κατηγορίες ότι ο εξοπλισμός της κινεζικής εταιρείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία και τις ΗΠΑ να καλούν τους συμμάχους της Δύσης να αποκλείουν τη Huawei από τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα πέμπτης γενεάς(5G).

Η Huawei έχει αρνηθεί επανειλημμένως τις κατηγορίες. «Ας θυμηθούμε, η Huawei, που όχι απλώς παραμερίσθηκε. Είναι απροκάλυπτες οι προσπάθειες να τεθεί η Huawei εκτός των διεθνών αγορών», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν. 

«Ορισμένοι μιλούν για τον πρώτο τεχνολογικό πόλεμο της νέας ψηφιακής εποχής». Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν «να επεκτείνουν τη δικαιοδοσία τους» ανά τον κόσμο. 

«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη λογική της φυσιολογικής μεταξύ κρατών συνεργασίας», υπογράμμισε στην ομιλία του.

Με τις ΗΠΑ να έχουν ανοίξει μέτωπο κατά της Κίνας, Μόσχα και Πεκίνο ενισχύουν τη συμμαχία τους. Η Huawei ανακοίνωσε προχθές την υπογραφή συμφωνίας με τον κορυφαίο operator κινητής τηλεφωνίας της Ρωσίας, την MTS, για την ανάπτυξη τεχνολογίας 5G στη Ρωσία. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα