Πάνω από 55 δισ. ευρώ θα στοίχιζε στις ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεφωνίας ο αποκλεισμός της Huawei

Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2019 15:40
UPD:15:40
REUTERS/Jason Lee

Ο απολεισμός των κινεζικών κολοσσών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα στοιχίσει ακριβά στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της Ευρώπης, προειδοποιεί η ένωση του κλάδου, GSMA.  

Συγκεκριμένα υπολογίζει ότι τα πρόσθετα κόστη για τους ευρωπαϊκούς παρόχους τηλεφωνίας από τον αποκλεισμό των Huawei και ZTE θα είναι της τάξης των 55 δισ. ευρώ. Παράλληλα προειδοποιεί πως μία παγκόσμια απαγόρευση, την οποία ζητάει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα καθυστερήσει την ανάπτυξη των δικτύων 5G κατά τουλάχιστον 18 μήνες και θα στερήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 45 δισ. ευρώ σε όρους ανάπτυξης παραγωγικότητας. 

Όλα αυτά αναφέρονται σε προκαταρκτική έκθεση της GSMA, που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg. «Η ανάγκη για αντικατάσταση του εξοπλισμού δικτύων και οι περιορισμοί στον υπόλοιπο εξοπλισμό θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στα σχέδια των εταιρειών και θα διεύρυνε το χάσμα της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ στα ποσοστά πρόσβασης στο 5G κατά περισσότερο από 15 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2025». 

Οι αμερικανικές προσπάθειες να απομονωθούν οι κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού εν μέσω κλιμακούμενης αντιπαράθεσης της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο, έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα σχέδια των εταιρειών για αναβάθμιση των δικτύων τους παγκοσμίως. Και τούτο γιατί η Huawei είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές βασικών υποδομών τηλεπικοινωνιών και ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής έξυπνων κινητών στον κόσμο, μετά την κορεατική Samsung. 

Θεωρείται πάντως απίθανο να έχουμε πλήρη αποκλεισμό της Huawei στην Ευρώπη. Ήδη η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία ακολούθησαν μία μέση οδό, με κάποιους περιορισμούς και ισχυρότερη εποπτεία. 

Όπως επισημαίνεται η έκθεση της GSMA είχε γραφεί πριν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ανοίξει και νέο μέτωπο κατά της Huawei, περοιρίζοντας την πρόσβασή της στο λειτουργικό σύστημα της Google, Android, για κινητά 5G. 

Πηγή: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα