Επιχορήγηση από το ΠΔΕ στην ΕΒΖ

Για εργαζόμενους και παραγωγούς
Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2019 13:03
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ

Αναβλήθηκε χθες εκ νέου η επαναληπτική έκτακτη Γ.Σ. της ΕΒΖ, λόγω έλλειψης απαρτίας.

Από την έντυπη έκδοση 

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Τη δυνατότητα επιχορήγησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, προκειμένου να εξοφληθούν οφειλές που αφορούν δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων και απαιτήσεις των τευτλοπαραγωγών που είχαν συμβληθεί με την εταιρεία για το έτος 2018, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Κύρωση των επιμέρους συμβάσεων για τα έργα V και VI της από 06-09-2018 σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος». Την εν λόγω τροπολογία υπογράφουν με χθεσινή ημερομηνία (Αθήνα, 6 Ιουνίου 2019) οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως και οι αναπληρωτές τους Στέργιος Πιτσιόρλας και Γεώργιος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ευστάθιος Γιαννακίδης.

Σχετικά επισημαίνεται ότι «η παρούσα ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την κάλυψη του κοινωνικού κόστους εν όψει της διαδικασίας μεταβιβαστικής εξυγίανσης της εταιρείας, που εκκρεμεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, κατόπιν επίτευξης συμφωνίας πιστωτών και κατάρτισης επιχειρηματικού σχεδίου, λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη τα οικονομικά στοιχεία των περιφερειών στις οποίες δραστηριοποιείται η ΕΒΖ Α.Ε.», όπως και ότι «Στο άρθρο 23 του ν.4587/2018 9Α’ 20180 προστίθεται παρ.5 ως εξής: “Παρ.5: Για την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών του προσωπικού της και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών για την καλλιέργεια του έτους 2018 προς τους τευτλοπαραγωγούς προμηθευτές της η ΕΒΖ Α.Ε. δύναται να επιχορηγείται από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης». 

Από τη ρύθμιση αυτή για την ΕΒΖ, όπως αναφέρεται παρακάτω, «προκαλείται σε βάρος του Π.Δ.Ε. ενδεχόμενη δαπάνη ύψους 5,85 εκατ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με την εισήγηση Γ.Δ.Ο.Υ. του επισπεύδοντος υπουργείου».

Στο μεταξύ, χθες αναβλήθηκε εκ νέου η επαναληπτική έκτακτη Γ.Σ. της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που είχε ως θέμα την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα, λόγω έλλειψης απαρτίας. Παράλληλα, όπως γνωστοποιήθηκε, λόγω της διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών (παράταση της αναστολής εκδικάσεων), δεν θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα 10 Ιουνίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το αίτημα της εταιρείας για ένταξη στην προπτωχευτική διαδικασία του άρθρου 106 και μετά τη 14η Ιουνίου η διοίκηση της εταιρείας πρόκειται να ζητήσει τον ορισμό νέας ημερομηνίας για τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος. 

Μέχρι στιγμής, 110 εργαζόμενοι έχουν ενταχθεί σε προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα, ενώ οι υπόλοιποι 90 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο πρόγραμμα των μετατάξεων σε δημόσιους φορείς, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΒΖ, Χριστόδουλος Βαρκάκης, και το σύνολο των οφειλών προς τους εργαζόμενους της εταιρείας ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα