Market Beat: Άγνωστο το φινάλε μιας εβδομάδας αφομοίωσης του πρόσφατου άλματος

Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2019 11:09
UPD:11:09
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Για την ώρα, κανένας από τους εγχώριους παράγοντες δεν δηλώνει ανήσυχος από την εξέλιξη των συναλλαγών, αυτή τη βδομάδα. Θεωρούν, πως είναι όλες οι συνεδριάσεις κατάλληλες για την αφομοίωση των νεότερων υψηλών, που έφερε το εκλογικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης για το ευρωκοινοβούλιο. Η στήλη υπογραμμίζει πως στο βάθος του κήπου υπολογίζουν όλοι πως θα διεξαχθεί… πάρτι, μόλις αρχίσουν οι δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές της 7ης Ιουλίου.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η ανεξαρτησία της αγοράς έναντι του διεθνούς κλίματος δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ωστόσο τελευταία αρχίζει να αδυνατίζει το πνεύμα ανεξαρτησίας και να μετρά στη διαμόρφωση της τάσης στην Αθήνα το διεθνές κλίμα. Στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας υπάρχουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις για τους αγοραίους παγκόσμια.

Η ΕΚΤ χθες απογοήτευσε για τη δειλία της να αναγνωρίσει το πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας της ευρωζώνης και αρκετοί θεώρησαν πως θα μείνει πίσω από τις εξελίξεις. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί των χρηματαγορών τιμολογούν σήμερα με πιθανότητα 45%, μια μείωση στο επιτόκιο της ζώνης ευρώ κατά 10 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους έναντι 75% πριν από τη ανακοίνωση της ΕΚΤ. Σήμερα η συνολική εικόνα των αμοιβών στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ αναμένεται με μεγάλη αγωνία.

Οι προβλέψεις της αγοράς είναι ότι οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν σταθερά κατά 185.000 τον Μάιο και η ανεργία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα 3,6%, αν και υπήρχαν πολλές αμφιβολίες μετά τα πολύ απογοητευτικά στοιχεία για προσλήψεις του ιδιωτικού τομέα που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα στην εβδομάδα.

Παραδόξως, μια αδυναμία στην αγορά εργασίας θα μπορούσε να αποδειχθεί θετικός παράγοντας για τις μετοχές, καθώς θα ενίσχυε την υπόθεση για μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve. Οι αγορές έχουν ενσωματώσει πλήρως μια περικοπή μέχρι τον Σεπτέμβριο, και δύο ακόμη έως τα μέσα του 2020.

Εδώ, η βιαστική προεξόφληση μιας αλλαγής στη διακυβέρνηση της χώρας από ενθουσιώδεις επενδυτές έφερε, στην τρέχουσα εβδομάδα, μια προσγείωση των προσδοκιών και μια διόρθωση μικρών διαστάσεων στη συνέχεια. Η ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων για την Αθηναϊκή Αγορά και η επιλεκτικότητα στις πιέσεις και στη ζήτηση, αποκαλύπτει την ανάγκη να επιστρέψουν στις συναλλαγές οι κινήσεις με βάση τη στατιστική προϊστορία.

Στο ΧΑ οι εγχώριοι αναλυτές όταν αναφερόντουσαν στα τεχνικά χαρακτηριστικά του Τραπεζικού δείκτη, υπογράμμιζαν την ύπαρξη οροφής στη ζώνη μεταξύ 760 -770 μονάδων. Σχηματίστηκε από τις συναλλαγές της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου πέρυσι. Αυτήν οι αγοραίοι στα πλαίσια του ενθουσιασμού από το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου την αγνόησαν προσωρινά, οδηγώντας τον τραπεζικό δείκτη ως τις 799,51 στις 3 Ιουνίου. Η επόμενη πραγματική αντίσταση ήταν στις 855 μονάδες χονδρικά, αλλά το φρένο στις 800 ήρθε στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, με κλείσιμο στις 726. Τα αναφέρουμε αυτά για να εξηγήσουμε το γιατί χθες, το ανώτερο για τον δείκτη ήταν οι 759,39 μονάδες. Δηλαδή το κάτω όριο της ζώνης αντίστασης που διαμορφώθηκε τις μέρες της καθόδου του λόγω ανασφάλειας των παλαιών μετόχων από το ενδεχόμενο μιας πιθανής «αναγκαίας» ΑΜΚ.

Επιμείναμε στις Τράπεζες, εκτιμώντας πως ο ΓΔ υστερούσε σε επίδοση και όγκους συναλλαγών έναντι των υπολοίπων βασικών δεικτών στην ΕΕ γιατί οι Τράπεζες θα είναι δέσμιες της στατιστικής τους προϊστορίας. Φυσικά αυτά θα ισχύουν όσο δεν υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις που αφορούν στα θεμελιώδη μεγέθη τους.

Αλλά χθες ήταν αυτός ο κλάδος που προκάλεσε με την κατακόρυφη πτώση του, μετά τις 15:15 κατά την ελεύθερη διαπραγμάτευση, τις απώλειες σε ΓΔ και 25άρη. Οι πιέσεις δυνάμωσαν και γενικεύθηκαν στο τελευταίο δίωρο που ο μέσος όρος από τις 824 -825 μονάδες υποχώρησε ως τις 813,5, για να καταλήξει στις 815,96 πριν τις δημοπρασίες. Μια προσέγγιση απέδιδε την καθοδική δυναμική στις ευρωπαϊκές τράπεζες, στην τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι που δήλωσε ότι τα χαμηλά επιτόκια θα διατηρηθούν ως το πρώτο εξάμηνο του 2020. Κατάσταση που ψαλιδίζει την κερδοφορία των τραπεζών. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street αν και ο Ντόναλντ  Τραμπ απείλησε εκ νέου το Πεκίνο για επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δις δολαρίων. «Πιστεύω ότι η Κίνα θέλει να κλείσει μία συμφωνία και νομίζω ότι και το Μεξικό θέλει πάρα πολύ μία συμφωνία», είπε από το αεροδρόμιο Σάνον στην Ιρλανδία.

Στη Wall Street, o  ενισχύθηκε 0,71% ή 181 μονάδες στις 25.720,66 ο S&P σημείωσε άνοδο 0,61% στις 2.843,49 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,53% στις 7.515,55 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Chevron (+2,8%) και Exxon Mobil (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Travelers (-0,6%) και Nike (-0,4%).

Παράλληλα, συρρικνώθηκε το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Απρίλιο, καθώς οι εισαγωγές προϊόντων υποχώρησαν στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 15 μηνών, αντισταθμίζοντας την πτώση των εξαγωγών. Ενώ ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επιδόματα ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος την τελευταία εβδομάδα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,6% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1280 δολάρια από 1,1220 την προηγούμενη μέρα. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,12%.

ΕΥΡΩΠΗ

Στους ρυθμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την ΕΚΤ να καθυστερεί τουλάχιστον έως τα μέσα του 2020 μια πρώτη αύξηση επιτοκίων, ανακοινώνοντας παράλληλα τους όρους για τη νέα δημοπρασίας φθηνής χρηματοδότησης, πληρώνοντας τις τράπεζες για να χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος, πασχίζοντας να κρατηθεί σε θετικό έδαφος. Μικτές τάσεις μεταξύ των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων της Γηραιάς Ηπείρου.

Στη Φρανκφούρτη, οι ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο επισκίασαν τον DAX, που έκλεισε με πτώση 0,23%. Άνοδος 0,55% για τον FTSE 100 στο Χρηματιστήριο το Λονδίνου, με τον δείκτη να βρίσκει στήριγμα στις πιέσεις που δέχεται η στερλίνα. Απώλειες για τον CAC 40 του Παρισιού, ενώ ο FTSE MIB στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου κατάφερε να ανακάμψει 0,11%, μετά το κλίμα συσπείρωσης μεταξύ των κομμάτων στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας, μπροστά στις απειλές των Βρυξελλών για την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον της Ρώμης, λόγω του υψηλού χρέους.

Πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των τραπεζών, με τον τραπεζικό δείκτη της Ευρωζώνης να κλείνει με απώλειες πάνω από 1%, καθώς οι όροι για τον τρίτο γύρο των TLTROs από την ΕΚΤ ήταν λιγότερο γενναιόδωροι από ότι περίμεναν οι αγορές.

ΧΑ

Πτώση λόγω πιέσεων μετά την ανακοίνωση της πολιτικής της ΕΚΤ

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές των βασικών δεικτών πάνω και κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η δυναμική αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση γρήγορα ενός τοπικού ελάχιστου μέρας στις 10:47 που ήταν στις 819,75 μονάδες και στις 11:23 σημειώθηκε το ανώτερο μέρας στις 829,22 από τις 822,68 την προηγούμενη. Μια καταιγίδα πωλήσεων από τις 15:15, μετά την απόφαση της ΕΚΤ παρέσυρε τις τιμές χαμηλότερα. Αφού δεν διευκολύνει στη διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους των τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς δεσμεύτηκαν πως τα χαμηλά επιτόκια θα μείνουν ως τον Μάρτη του 2021. Αντί του χθεσινού ανοδικού φινάλε είχαμε το αντίθετο και η αναζήτηση πυθμένα έφερε κατώτερο μέρας στις 813,52 από 808,93 μονάδες που ήρθε στις 16:37. Αμέσως μετά ξεκίνησε μια αντίδραση και  η πλάγια η κίνηση των τιμών ως τις 17:00 τον έφερε στις 815,96 και από μια μικρή ώθηση στις δημοπρασίες διαμορφώθηκε μια σχετικά μικρή πτώση.

Έγινε σαφές από την κίνηση του πρώτου μέρους, πως η σύνοδος θα έμοιαζε με την προηγούμενη. Επειδή πάλι φάνηκε αδύνατο να οριστεί πλάγια κίνηση, εκτός του διαστήματος από τις 14:24 ως τις 15:24 που ο ΓΔ κινήθηκε ανάμεσα στις 824 και 825 μονάδες, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση στο μισό από το δεύτερο μέρος, χωρίς στάσεις, που αναφέραμε πιο πάνω.

Το μικρό και σταθερό ποσοστό της ανόδου στα χρηματιστήρια στην υπόλοιπη Ευρώπη (που πέρασαν στο αρνητικό πεδίο μετά την εμφάνιση του πρόεδρου της ΕΚΤ), με τις αγορές των ΗΠΑ με άνοδο, βοήθησε την πτώση. Γιατί προφανώς και εδώ ο ΓΔ κινήθηκε κάτω από το κλίμα για την ευρωζώνη, με το κλίμα στην αγορά της Αθήνας να είναι σαφώς πτωτικό, σε συντονισμό με την κάμψη του επενδυτικού φρονήματος στη διεθνή ατμόσφαιρα για πρώτη μέρα από «ευρωπαϊκά αίτια». 

Στο δεύτερο μέρος που οδηγεί στις δημοπρασίες, κυριάρχησε η υπεροχή της προσφοράς απέναντι στη ζήτηση και δεν αμφισβητήθηκε η κυριαρχία της στα 2/3 των blue chip. Στις δημοπρασίες, με ενίσχυση της ζήτησης έναντι της προσφοράς, τον έκλεισαν 4,45 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.

Τη σύνοδο σφράγισε ισοδύναμο, σε σχέση με την προηγούμενη μέρα συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 1,319 εκατ. ευρώ (για ΜΠΕΛΑ και ΕΥΡΩΒ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 1 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σίγουρα σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μεγαλύτερη διακύμανση της απόδοσης (9 από 6 μονάδες)  και με μεταβολή 4 μονάδες βάσης, η απόδοση από το 2,96% κατέληξε στο 2,92%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 816,95 μονάδες, ήταν 3,43 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 12,27 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μεγαλύτερο (15,70 από 13,75 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 56,062 από 56,299 δις ευρώ.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,01% από +2,64%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -3,26% από +2,78%, την ΕΤΕ στο -0,22% από +4,08%, ΕΥΡΩΒ +1,37% από +1,39% και την ΠΕΙΡ στο -1,90% από +3,40%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν πολύ χειρότερα από  τα blue chip με μεταβολή -3,43% από +2,69%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε ελαφρά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (8 από 11) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 11) και πέντε ΛΑΜΔΑ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΠΕ και ΤΙΤΚ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,54% και έφθασε στις 816,95 από 821,40 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2093,86 από 2102,52 με μεταβολή -0,41%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,068 από 59,566 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,319 από 1,544 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 51,016 από 53,603 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,998 από 2,629 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 48 από 62, των καθοδικών 54 από 38 και 31 από 30 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Ξεθάρρεψαν οι traders στα ΣΜΕ του 25άρη, «μαζεύτηκαν» στα options του

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές προκάλεσαν πτώση στον FTSE25. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 0,19 μονάδων και στις 11:23, ορίστηκε το μέγιστο μέρας στις 2119,93. Το ελάχιστο στις 2084,79 μονάδες την Τέταρτη εμφανίστηκε στις 16:39. Στις 17:00 οδηγήθηκε 2091,09 και το κλείσιμο στις 2093,86 από 2102,52 μονάδες αντιστοιχεί σε απώλειες -0,41%, του 25άρη. Ο τζίρος περιορίστηκε στα 16,866 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Ιουνίου, διαμορφώθηκε όγκος 1031 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2124,75 μονάδες, κατώτερο τις 2090,25 και τελευταίες πράξεις στις 2101,50 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 164 συμβόλαια λήξης Ιουλίου με ανώτερο τις 2068,25 μονάδες και κατώτερο τις 2032,50, με τελευταίες πράξεις στις 2032,50. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Ιουνίου έγιναν 9047 από 8841 ΣΜΕ και 2032 από 1439 της επόμενης.

Στα calls λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 60 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 1950 και 2150 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 93 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 μονάδες. Για την σειρά Ιουλίου διακινήθηκαν 21 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 μονάδες.

Η Leon Depolas Sec χθες το πρωί επεσήμαινε: Ο ΓΔ χωνεύει τα τρέχοντα επίπεδα και παρόλο που η μεταβλητότητα δεν θα λείψει από την Αγορά το επόμενο χρονικό διάστημα, η διαφαινόμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για υψηλότερες αποτιμήσεις. Σημειώνουμε ότι η περιοχή των 780 - 800 μονάδων ορίζεται ως ένα κρίσιμο επίπεδο στήριξης στην παρούσα φάση. Υποστηρικτικά φαίνεται ότι λειτουργούν και τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοινώνονται.

Η συνήθως ακριβής στην πρόβλεψη Beta Sec ανέφερε:  Το momentum είναι πιθανό να μειωθεί, αναμένεται συσσώρευση και επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ τόνιζε:  Ο ΓΔ συνεχίζει να κινείται στο ανοδικό κανάλι που έχει σχηματίσει από τις αρχές του έτους. Οι ταλαντωτές βρίσκονται σε φάση διόρθωσης, οπότε αναμένεται μια συσσώρευση σε αυτά τα επίπεδα. Πρώτη αντίσταση οι 837 μονάδες και στήριξη, στις 780.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η σημερινή πτωτική συνεδρίαση, αποτελεί το μεταβατικό στάδιο για να αφομοιώσει η Αγορά τα νέα επίπεδα τιμών, δεικτών και επιμέρους μετοχών.

Το θετικό momentum των τελευταίων ημερών, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, αρχίζει να θολώνει, κυρίως λόγω των αποκλίσεων στην αναπτυξιακή πορεία της Χώρας, αλλά και των αρνητικών επισημάνσεων από τους Θεσμούς, για την επίπτωση των πρόσφατων παροχών στην μεσοπρόθεσμη εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας.

Οι πρόσφατες ανησυχίες στο διεθνές οικονομικό & γεωπολιτικό περιβάλλον, & οι συνεχείς προειδοποιήσεις Draghi (κυρίως προς την Ιταλία), δεν φοβίζουν αρκετά .Η τεχνική αντίδραση των Ξένων Αγορών, έδωσε και στην Ελληνική Αγορά τις απαραίτητες ανάσες, αν και διαφοροποιείται έντονα το τελευταίο διάστημα.

Η Ελληνική ομολογιακή Αγορά συνεχίζει να ωφελείται άμεσα με αποκλιμάκωση των επιτοκίων σε όλη την καμπύλη, με την 10ετη έκδοση να κινείται πέριξ του 2,90% (κάτω από το πολύ σημαντικό τεχνικό επίπεδο του 3,00%).

Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να συγκεντρώνει το σημαντικότερο κομμάτι από την συνολική αξία συναλλαγών. Οι τεχνικές στηρίξεις εντοπίζονται για την ΕΤΕ στο εύρος (2,20-2,15), την ΕΥΡΩΒ στο (0,7850-0,7700), για την ΑΛΦΑ στο (1,55 -1,52 ) & την ΠΕΙΡ στο (2,55 - 2,47). Διατήρηση των ανωτέρω στηρίξεων, δημιουργεί θετικές συνθήκες για προσέγγιση υψηλότερων στόχων αλλά προσοχή…

Ο Γενικός Δείκτης, με κοντινή στήριξη τις 810 μονάδες, οριοθετεί τα επόμενα σημεία αντίστασης στις 840, 862 & 890 μονάδες. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 790 μονάδων, οριοθετεί τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων στις 772, 765, 740 & 715 μονάδες.

Για τον FTSE25 η κοντινή στήριξή του οριοθετείται στις 2075 μονάδες, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 2140, 2158 & 2200 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 2050, 2025, 1970 & 1900 μονάδες.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην αυξημένη κινητικότητα μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, που διασπούν σημαντικά μακροχρόνια τεχνικά επίπεδά τους με αυξημένους όγκους, προϊδεάζοντας για υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Συμπερασματικά συνεχίζουμε να παραμένουμε, μεσοπρόθεσμα, συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, ακολουθώντας το ανοδικό momentum που έχει διαμορφωθεί, παρά τα “σύννεφα” που αρχίζουν να σχηματίζονται στον επενδυτικό ορίζοντα.

Θεωρούμε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, παρά την αύξηση της μεταβλητότητας (volatility), οι πιθανότητες είναι αυξημένες υπέρ των αγοραστών.

Επειδή όμως τα κέρδη που έχουν δημιουργηθεί είναι σημαντικά πρέπει να τα προασπιζόμαστε, χρησιμοποιώντας στρατηγικές κυλιομένων “profit taken” σε συνεργασία με τους Οικονομικούς μας Συμβούλους, έχοντας υπόψη μας την πιθανότητα μιας τεχνικής διόρθωσης.

Το γεγονός δε ότι επανεμφανίζονται μετά από πολλά χρόνια εξαφανισμένοι Επενδυτές για να αγοράσουν επιτακτικά τώρα, πρέπει να μας δημιουργεί μια μικρή ανησυχία, αναμένοντας να δούμε πόσο ‘καλά & γρήγορα θα χωνέψει η Αγορά, τα νέα επίπεδά της.

Σήμερα

Οι αγορές της Ασίας κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Παρασκευή 7/6, καθώς οι επενδυτές περίμεναν συγκεκριμένα σημάδια προόδου στην αμερικανομεξικανική εμπορική διαμάχη, ενώ παράλληλα υποστήριξε τη διάθεση για ρίσκο μια έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία των επιτοκίων της Fed.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας αυξήθηκε αρχικά κατά 0,04% υψηλότερα και φάνηκε ότι θα ήταν ακόμα μια προσεκτική σύνοδος που θα έδινε μόλις +0,6% για την εβδομάδα αλλά αργότερα κέρδιζε +0,15% και μετά τις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +0,10% και πάνω από τις 501 μονάδες. Η αγορά της Σαγκάης είχε πτώση -1,17% αλλά του Χονγκ Κόνγκ κέρδιζε +0,26%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας σταθεροποίησε την άνοδό του στο +0,61% με κίνηση μέσα στη μέρα μεταξύ +0,3% και +0,6%, αλλά ο KOSPI στη Νότια Κορέα που στο ξεκίνημα υποχώρησε 0,5% στις 7:45 κέρδιζε +0,33% και μετά τις 9:00 ήταν στο -0,09%. Τα συμβόλαια E-Mini για τον S & P 500 ήταν ως επί το πλείστον επίπεδα.

Μεξικανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ολοκληρώσει μια δεύτερη μέρα συνομιλιών για το εμπόριο και τη μετανάστευση την Πέμπτη, εν μέσω αναφορών πως ο Πρόεδρος Donald Trump ενδέχεται να καθυστερήσει την επιβολή των δασμών που αναμένονται τη Δευτέρα. Αυτό βοήθησε τον Dow να φτάσει την Πέμπτη 0,71%, ενώ ο S & P 500 κέρδισε 0,61% και ο Nasdaq 0,53%.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος αργότερα ανακοίνωσε ότι οι δασμοί θα προχωρούσαν όπως είχε προγραμματιστεί, και υπήρχαν εκθέσεις που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια εθνική έκτακτη ανάγκη για να αποφύγουν τις αντιρρήσεις της Γερουσίας.

Η αβεβαιότητα δεν επέτρεψε στους επενδυτές να προβούν σε υπερβολές, ιδίως γιατί περιμένουν αργότερα μέσα στη μέρα την έκθεση επί της μισθοδοσίας των Η.Π.Α που φάνηκε πως είναι μια άγνωστη ποσότητα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα