Τραμπ: Μετά το G20 οι εμπορικές αποφάσεις με Κίνα

Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2019 17:38
UPD:17:49
REUTERS/CARLOS BARRIA

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μεταθέτει για μετά τη σύνοδο κορυφής του G20 την απόφαση για το εάν θα ενεργοποιήσει δασμούς σε πρόσθετα κινεζικά αγαθά 325 δισ. δολαρίων. Η σύνοδος θα διεξαχθεί στα τέλη του μηνός στην Ιαπωνία στη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανος πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίγκ.

«Θα λάβω τη συγκεκριμένη απόφαση μετά το G20», διευκρίνισε ο πρόεδρος Τραμπ σε συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στη Γαλλία. «Θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Σι και θα δούμε τι θα συμβεί, αλλά πιθανότατα θα σχεδιάσουμε κάτι μετά το G20», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αμερικανοί και Κινέζοι διαπραγματευτές κατέληξαν σε αδιέξοδο στις εμπορικές συνομιλίες τον προηγούμενο μήνα, με τον Τραμπ να ισχυρίζεται ότι το αδιέξοδο οφείλεται στην υπαναχώρηση της κινεζικής πλευράς. Η Ουάσιγκτον αύξησε στο 25% τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά 200 δισ. δολαρίων, ενώ έχει απειλήσει με πρόσθετους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα 300 δισ. δολαρίων

Η Κίνα έχει προχωρήσει σε αντίποινα, ενώ με τη σειρά της ευθύνες στην αμερικανική πλευρά.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την κλιμακούμενη εμπορική διένεξη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Σε δηλώσεις του, σε συνέντευξη Τύπου μετά την πολιτική και επιχειρηματική σύνοδο κορυφής της 4ης «Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών» (Βαλτικής, Αδριατικής και Μαύρης Θάλασσας), ο Γιούνκερ είπε ότι δεν είναι καλό για το εμπόριο όταν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν μπορούν να επιλύσουν μια «όχι απαραίτητη σύγκρουση», όπως την αποκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Είναι η τέταρτη φορά που διεξάγεται η σύνοδος της «Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών». Φέτος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του προέδρου της Σλοβενίας Μπορούτ Πάχορ και του πρωθυπουργού Μάριαν Σάρετς.

Πρόεδροι και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι χωρών μετέχουν στην Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών (3SI) -η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

«Η Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών είναι μια ευέλικτη πολιτική πλατφόρμα σε επίπεδο προέδρων που άρχισε το 2015. Η Πρωτοβουλία περιλαμβάνει τα 12 κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται μεταξύ της Αδριατικής, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας», αναφέρει η σλοβενική προεδρία. Οι τρεις προηγούμενες σύνοδοι πραγματοποιήθηκαν στο Ντουμπρόβνικ το 2016, στη Βαρσοβία το 2017 και στο Βουκουρέστι το 2018.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα