ING: Το 2019 η χειρότερη χρονιά για το παγκόσμιο εμπόριο από την εποχή της κρίσης

Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2019 16:39
UPD:16:46
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Tο 2019 θα είναι η χειρότερη χρονιά για το παγκόσμιο εμπόριο από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, με προβλέψεις για ρυθμούς αύξησης μόλις 0,3%, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα ING.

Η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου που άρχισε από τα τέλη του 2018 -με τα επίπεδα εμπορικών συναλλαγών να υποχωρούν πάνω από 3%- επιταχύνεται εξαιτίας του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, όπως επισημαίνει η ING σε ανάλυσή της.

Παρότι για το 2020 αναμένεται αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου κατά 2%, αυτή η βελτίωση θα εξαλειφθεί εάν ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο ισχυρότερων υπερδυνάμεων συνεχισθεί, προειδοποιεί ο Ραούλ Λίριγκ, επικεφαλής αναλύσεων διεθνούς εμπορίου στην ING.

H εμπορική διένεξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου και ο πόλεμος δασμών «γονατίζουν» το παγκόσμιο εμπόριο, που πέρυσι αναπτύχθηκε με ρυθμούς 3,3% και 4,8% το 2017, πριν από την εφαρμογή μιας σειράς πολιτικών προστατευτισμού από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Σε περίπτωση ενός θετικού σεναρίου, με καλύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Κίνα, ο κ. Λίριγκ αναμένει προς τα πάνω αναπροσαρμογή των ρυθμών αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου, με άνοδο 1,2% φέτος. Παρ' όλα αυτά, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από τις αυξήσεις των δασμών από ΗΠΑ και Κίνα θα βάλουν φρένο στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε προσφάτως σχέδια για την επιβολή δασμών 5% στις εισαγωγές προϊόντων από το Μεξικό, εάν η χώρα δεν λάβει μέτρα για τη συγκράτηση της ροής μεταναστών. Ο Τραμπ δεσμεύθηκε να αυξήσει αυτούς τους δασμούς στο 25% έως τον Οκτώβριο εάν το Μεξικό δεν συμμορφωθεί με τα αιτήματα της Ουάσιγκτον. Σε σημερινές του δηλώσεις, απείλησε να αυξήσει τους δασμούς σε πρόσθετα κινεζικά αγαθά, ύψους 300 δισ. δολαρίων.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα