Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2019 16:39

ING: Το 2019 η χειρότερη χρονιά για το παγκόσμιο εμπόριο από την εποχή της κρίσης

Tο 2019 θα είναι η χειρότερη χρονιά για το παγκόσμιο εμπόριο από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, με προβλέψεις για ρυθμούς αύξησης μόλις 0,3%, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα ING. H εμπορική διένεξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου και ο πόλεμος δασμών «γονατίζουν» το παγκόσμιο εμπόριο, που πέρυσι αναπτύχθηκε με ρυθμούς 3,3% και 4,8% το 2017, πριν από την εφαρμογή μιας σειράς πολιτικών προστατευτισμού από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Tο 2019 θα είναι η χειρότερη χρονιά για το παγκόσμιο εμπόριο από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, με προβλέψεις για ρυθμούς αύξησης μόλις 0,3%, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα ING.

Η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου που άρχισε από τα τέλη του 2018 -με τα επίπεδα εμπορικών συναλλαγών να υποχωρούν πάνω από 3%- επιταχύνεται εξαιτίας του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, όπως επισημαίνει η ING σε ανάλυσή της.

Παρότι για το 2020 αναμένεται αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου κατά 2%, αυτή η βελτίωση θα εξαλειφθεί εάν ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο ισχυρότερων υπερδυνάμεων συνεχισθεί, προειδοποιεί ο Ραούλ Λίριγκ, επικεφαλής αναλύσεων διεθνούς εμπορίου στην ING.

H εμπορική διένεξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου και ο πόλεμος δασμών «γονατίζουν» το παγκόσμιο εμπόριο, που πέρυσι αναπτύχθηκε με ρυθμούς 3,3% και 4,8% το 2017, πριν από την εφαρμογή μιας σειράς πολιτικών προστατευτισμού από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Σε περίπτωση ενός θετικού σεναρίου, με καλύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Κίνα, ο κ. Λίριγκ αναμένει προς τα πάνω αναπροσαρμογή των ρυθμών αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου, με άνοδο 1,2% φέτος. Παρ' όλα αυτά, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από τις αυξήσεις των δασμών από ΗΠΑ και Κίνα θα βάλουν φρένο στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε προσφάτως σχέδια για την επιβολή δασμών 5% στις εισαγωγές προϊόντων από το Μεξικό, εάν η χώρα δεν λάβει μέτρα για τη συγκράτηση της ροής μεταναστών. Ο Τραμπ δεσμεύθηκε να αυξήσει αυτούς τους δασμούς στο 25% έως τον Οκτώβριο εάν το Μεξικό δεν συμμορφωθεί με τα αιτήματα της Ουάσιγκτον. Σε σημερινές του δηλώσεις, απείλησε να αυξήσει τους δασμούς σε πρόσθετα κινεζικά αγαθά, ύψους 300 δισ. δολαρίων.