Ομόλογα: Νέο ιστορικό ναδίρ για το γερμανικό 10ετές

Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2019 14:09
UPD:14:11
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Σε νέο ιστορικό ναδίρ υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, με τα βλέμματα των επενδυτών στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες για τον επόμενο γύρο χορήγησης φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες.

Οι αγορές προσδοκούν πλέον περισσότεαρ μέτρα νομισματικής χαλάρωσης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, καθώς οι εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και η οικονομική αβεβαιότητα αντισταθμίζουν τις θετικές επιδράσεις της νομσματικής χαλάρωσης. 

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα διατητήσει σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αναμένοντας την πρώτη αύξηση το 2021. Παράλληλα, προβλέπουν ότι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ θα είναι προς την πλευρά της χαλάρωσης και όχι της νομισματικής σύσφιγξης.

Οι προσδοκίες για μια παρατεταμένη περίοδο υπέρ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου(Bund) άγγιξε νέο ναδίρ, στο -0,24%, με την τάση αποκλιμάκωσης να συνεχίζεται επί πέμπτη διαδοχική εβδομάδα. Σε αρνητικό έδαφος και η απόδοση του γερμανικού 15ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά στα χρονικά.

Σχεδόν σε ιστορικά χαμηλά υποχώρησαν και οι αποδόσεις των υπολοίπων κρατικών τίτλων της Ευρωζώνης. Στην περιφέρεια, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 0,59%, έχοντας μειωθεί κατά το ήμισυ σε σύγκριση με τα επίπεδα του Φεβρουαρίου. H απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε κοντά σε χαμηλά διμήνου, στο 2,47%, εν μέσω συσπείρωσης των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού για την αντιμετώπιση των απειλών της Κομισιόν ότι θα θέσει τη Ρώμη σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα