Market Beat: Με τα διεθνή σε άνοδο «ελέγχονται» τα αίτια των χθεσινών πιέσεων

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 10:07
UPD:10:10
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μέρες υπογράμμιζαν οι εγχώριοι παράγοντες την ανεξαρτησία στα επενδυτικά κριτήρια των ισχυρών θεσμικών της αγοράς μας. Η ανησυχία όλων ήταν η αρνητική επίδραση που θα είχε στο φρόνημα των επενδυτών η επιμονή στις ρευστοποιήσεις για τις μετοχές σε παγκόσμια κλίμακα. Εδώ και δυο μέρες όμως υπάρχει αναστροφή της διάθεσης για ρίσκο στην Ευρώπη, που χθες επιβεβαιώθηκε με το μέγεθος των κερδών των βασικών δεικτών στην ΕΕ. Παράλληλα στις ΗΠΑ διέκοψε την κατρακύλα, μια σύνοδος με άλμα σε μια μέρα άνω του +2%, με επίδοση που ήταν η καλύτερη σε βάθος 5 μηνών. Αυτή η αναστροφή του φρονήματος συνεχίστηκε σήμερα, με τους δείκτες των ασιατικών αγορών σε συντονισμένη ανοδική πορεία με εξαίρεση την αγορά της Ινδίας.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η δυναμική στην Αθήνα χθες ήταν σαφώς καθοδική με τις μετοχές των Τραπεζών στο επίκεντρο των πιέσεων. Η εκτίμησή μας είναι ότι οι ισχυροί θεσμικοί θεώρησαν ότι ο δείκτης τους το «παράκανε» και χρειάστηκε να επιστρέψει ώστε να υποβάλλει «τα σέβη του» στην οροφή των 770 μονάδων, που ξεπέρασε χωρίς ανάσα στην τελευταία σύνοδο του Μαΐου.

Για τους έμπειρους διαχειριστές τα κέρδη της ΕΕΕ ήταν σημάδι, πως για τις τράπεζες είχε αποφασιστεί να αφεθούν στο έλεος των πιέσεων από την ώρα που ο δείκτης τους πέρασε κάτω από τις 765 μονάδες, δηλαδή μετά την πρώτη ώρα ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Στην άμυνα, για να μην εκτιναχθεί η πτωτική μεταβολή του 25αρη, συμμετείχε η μετοχή του ΟΤΕ ενώ 20blue chip ήταν πτωτικά στην τελευταία ώρα που οδηγούσε σε κλείσιμο, με αναζήτηση πυθμένα παράλληλα. Το κλίμα εδώ είχε σχέση και με τη δυναμική στην αγορά ελληνικών ομολόγων, αφού πάνω που επήγαμε, ως κεφαλαιαγορά, να πανηγυρίσουμε για αποδόσεις κάτω από το 2,90% (2,88%) χθες, γύρισαν και ανέβηκαν έξη μονάδες βάσης.

Κάτι θέλουν να πουν οι θεσμικοί με αυτή τη στροφή της διάθεσής τους, τη μέρα που με αρχή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι δείκτες της Wall Street εμφάνισαν αξιόλογες θετικές μεταβολές. Μπορεί απλά να πίεσαν οι ίδιοι τις τιμές, ώστε να αποτρέψουν κάποιους να πουλήσουν πολύ χαμηλότερα από εκεί που «υπολόγιζαν» χωρίς να περιμένουν, πως πολλοί άλλοι θα έχουν χθες, την ίδια «ιδέα».

Δεν έπεσαν, όπως φαίνεται παρακάτω, από τα σύννεφα οι εγχώριοι παράγοντες και σήμερα, αναμένουν στο ταμπλό τις απαντήσεις σχετικά με το «ποιόν» των αιτίων του χθεσινού αδιαμφισβήτητα σημαντικού ξεπουλήματος.

Η Leon Depolas Sec χθες το πρωί ανέφερε: «Συνεχίζεται η προεξόφληση βελτίωσης της Οικονομίας, καθώς είχαμε χθες άλλη μία συνεδρίαση με θετικό πρόσημο για τον ΓΔ με αυξημένο όγκο συναλλαγών (€136,6 εκατ.) και πρωταγωνιστές Τράπεζες και ΔΕΗ.

Το σημαντικότερο στην παρούσα φάση είναι ότι ο ΓΔ φαίνεται να έχει κατοχυρώσει επίπεδα τιμών πάνω από τις 800 μονάδες. Σήμερα ανακοινώνεται το εγχώριο ΑΕΠ Α΄ τριμήνου». Η  Eurobank Eq εκτιμούσε με επιβεβαίωση στο αποτέλεσμα με το κλείσιμο αλλά χωρίς επαλήθευση στα πιθανά αίτια των πιέσεων: «Για σήμερα περιμένουμε η Αγορά να υποχωρήσει, καθώς οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο εξακολουθούν να υπονομεύουν την ψυχολογία στο εξωτερικό». Από την Merit Sec εκτιμούσαν: «O Γενικός Δείκτης συνέχισε και χθες την ανοδική του πορεία με κέρδη 0,80%. Πρώτο σημείο αντίστασης είναι οι 850 μονάδες και πρώτο σημείο στήριξης οι 820. Ο κίνδυνος που μπορεί να σταματήσει το ράλι των τελευταίων ημερών είναι η πορεία των Ευρωπαϊκών Αγορών».

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ήταν στις εκτιμήσεις της η πλέον επιβεβαιωμένη: «Η αδιάλειπτη ανοδική κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, εν μέσω εξελίξεων που εμφανώς αυξάνουν τις αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος, είναι πιθανό να διακοπεί στη σημερινή συνεδρίαση. Απαιτείται επομένως αυξημένη εγρήγορση από πλευράς Επενδυτών, σε σχέση με τους αναλαμβανόμενους βραχυχρόνιους κινδύνους». Ομοίως επιτυχώς ειδοποίησε από το πρωί η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ: «Παρά την αρχική επιφυλακτικότητα και η συνεδρίαση της Δευτέρας, εξελίχθηκε σε νίκη των αγοραστών, με νέα υψηλά για τον ΓΔ. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 800 και αντίσταση στις 863. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2057 και αντίσταση στις 2225. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 736 μονάδες και αντίσταση στις 850. Συμπερασματικά: Η κατάσταση παραμένει ίδια. Η Αγορά είναι έντονα ανοδική, με επόμενο κοντινό στόχο τις 863 μονάδες. Ο ΓΔ, είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα, όπου σύντομα θα πρέπει να περιμένουμε κάποια εκτόνωση».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Αν και στο μακροοικονομικό πεδίο, οι νέες παραγγελίες για προϊόντα των ΗΠΑ κατέγραψαν μεγάλη πτώση τον Απρίλιο, αφού διολίσθησαν κατά 0,8%, η Wall Street σημείωσε μεγάλο άλμα. Γιατί ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της μείωσης επιτοκίων, προκειμένου να στηριχθεί η αμερικανική οικονομία.

Αφού πρώτα αναγνώρισε ότι οι εμπορικές διαμάχες έχουν επηρεάσει τις οικονομικές προοπτικές.  Επίσης ήταν θετικός ο αντίχτυπος από τον διάλογο που φέρεται να επιθυμεί το Πεκίνο για να λύσει τις εμπορικές διαφορές του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 2,06% ή 511 μονάδες στις 25.331, ο S&P σημείωσε άνοδο 2,14% στις 2.803 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,65% στις 7.527 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Nike (+4,7%) και Dow Inc. (+3,9%) ενώ πτώση σημείωσε μόνο ο τίτλος της Verizon (-0,3%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε μετά από τέσσερις διαδοχικές πτώσεις ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,1% στα 1.328 δολάρια την ουγκιά.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο πέντε μονάδων βάσης στο 2,12%.

ΕΥΡΩΠΗ

Για  δεύτερη μέρα στη σειρά ανέκαμψαν οι ευρωπαϊκές αγορές αν και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο, σημείωσε μεγαλύτερη επιβράδυνση από αυτή που αναμενόταν, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Αφού τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απείλησε με παραίτηση, αν οι δύο εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό -η Λέγκα του Σαλβίνι και το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων- δεν διευθετήσουν τις διαφορές τους χθες στην Ιταλία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση της χώρας.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,59% στις 372,67 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,41% στις 7.214,29 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,51% στις 11.971,17 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,51% στις 5.268,26 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 1,05% στις 9.117,60 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 1,79% στις 20.229,42 μονάδες.

ΧΑ

Η «ανεξαρτησία» από τη διεθνή τάση έφερε πτώση -2,81% από κλιμακούμενες πιέσεις

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές των βασικών δεικτών πάνω και κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η αγορά βούλιαξε με πορεία που έγινε μετά τις 10:55 πτωτική και από τις 11:04 ως το πέρας σε αρνητικό πεδίο, με χαρακτηριστικό την κλιμακούμενη πτώση. Η δυναμική αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση υψηλού μέρας γρήγορα και ήταν οι 837,15 από 837,88 χθες που ήταν και μέγιστο έτους και δωδεκαμήνου στις 10:55.  Άξιο αναφοράς το άνοιγμα (836,41) με πτωτικό χάσμα 0,43 μονάδων. Το ελάχιστο μέρας στις 811,13 από 823,85 ήρθε στις 16:37. Το φαινόμενο της απότομης βουτιάς από το επίπεδο των 837 μονάδων στις 815 σε 64 μόλις λεπτά, δεν άφησε αμφιβολίες για την διάθεση για ξεφόρτωμα στην αγορά της Αθήνας, εν μέσω ανόδου στα ευρωπαϊκά, εκείνη την ώρα.  Το κατώτερο μέρας σημειώθηκε στις 16:37 αλλά η ανοδική η κίνηση των τιμών ως τις 17:00 τον έφερε στις 814,13 και από μια μικρή επιπλέον πίεση στις δημοπρασίες διαμορφώθηκε υπολογίσιμη ημερήσια πτώση.

Έγινε σαφές από την κίνηση του πρώτου μέρους, πως η σύνοδος θα έμοιαζε με την προηγούμενη… αντι-συμμετρικά. Αφού φάνηκε αδύνατο να οριστεί πλάγια κίνηση με αποτέλεσμα την κατά σκαλοπάτια κάθοδο διαρκείας με 4 στάσεις στις 827, στις 820, στις 815, στις 811, χονδρικά. Τα ενδοσυνεδριακά  κατώτερα, ήταν διαρκώς  κάτω από τα προηγούμενα κατά την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης λόγω γενίκευσης των πιέσεων και από την κλιμάκωσή τους στα τραπεζικά blue chip χωρίς εξαιρέσεις.  

Αλλά αυτή την επίμονη προς τα κάτω δυναμική, με κάθε κύμα ρευστοποιήσεων δυνατότερο του προηγούμενου, θα την αποδίδαμε στις τράπεζες κύρια αλλά επίσης στις ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΔΜΗΕ ΕΧΑΕ ΔΕΗ και ΜΟΗ. Το μικρό και σταθερό ποσοστό της ανόδου στα χρηματιστήρια στην υπόλοιπη Ευρώπη (από +0,5% πέρασαν στο +1,5%), με τις αγορές των ΗΠΑ με άνοδο, δεν εμπόδισε την πτώση. Γιατί προφανώς εδώ ο ΓΔ κινήθηκε ανεξάρτητα, με το κλίμα στην αγορά της Αθήνας να είναι υπέρ ενθυλάκωσης κερδών, σε αντίθεση με τη ανάκαμψη του επενδυτικού φρονήματος στη διεθνή ατμόσφαιρα, μετά τις φτωχές επιδόσεις για τον Μάη και χθες στα ξένα χρηματιστήρια. 

Στο δεύτερο μέρος που οδηγεί στις δημοπρασίες, κυριάρχησε η υπεροχή της προσφοράς απέναντι στη ζήτηση και δεν αμφισβητήθηκε η κυριαρχία της ζήτησης σε 20 blue chip. Στις δημοπρασίες, με ενίσχυση της προσφοράς έναντι της ζήτησης, τον έκλεισαν 23,51 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.

Τη σύνοδο σφράγισε ελαφρώς χαμηλότερο, σε σχέση με την προηγούμενη μέρα συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 6,826 εκατ. ευρώ (για ΟΠΑΠ ΟΤΕ και ΔΕΗ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, είχε σίγουρα σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μεγαλύτερη διακύμανση της απόδοσης και με μεταβολή 6 μονάδες βάσης, η απόδοση από το 2,88% κατέληξε στο 2,93%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 813,33 μονάδες, ήταν 2,20 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 23,82 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μεγαλύτερο (26,02 από 14,03 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 55,852 από 56,679 δις ευρώ. Τέσσερα blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ΣΕΝΕΡ +3,59%, ΕΕΕ +2,05%, ΣΑΡ +0,66%, και ΤΙΤΚ +0,11%, ενώ 20 έκλεισαν με πτωτική μεταβολή.         

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-8,24% από +0,57%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -8,08% από +1,78%, την ΕΤΕ στο -8,12% από +1,35%, ΕΥΡΩΒ -7,49% από -2,40% και την ΠΕΙΡ στο -11,19% από +3,25%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από  τα blue chip με μεταβολή -1,51% από -0,39%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε δραματικά όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 17) blue chip έναντι των καθοδικών (20 από 8) και ένα τον ΟΛΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -2,81% και έφθασε στις 813,33 από 836,84 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2083,45 από 2129,86 με μεταβολή -2,18%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 112,819 από 137,662 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,286 από 13,490 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 100,886 από 117,623 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 3,100 από 2,942 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 38 από 71, των καθοδικών 65 από 36 και 30 από 29 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Γρήγορη επιστροφή στα στοιχήματα που αποτυπώνουν επιφύλαξη

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας οι επενδυτές, με κλιμακούμενες πιέσεις στα περισσότερα blue chip, προκάλεσαν σημαντική πτώση στον FTSE25. Το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 2,83 μονάδων έφερε γρήγορα, (10:55) το μέγιστο στις 2136,08 μονάδες.  Αμέσως μετά άρχισε η αναζήτηση για το ελάχιστο μέρας που σημειώθηκε στις 16:37 και ήταν οι 2077,33. Στις 17:00 οδηγήθηκε 2085,89 μονάδες και το κλείσιμο στις 2083,45 αντιστοιχεί σε απώλειες -2,18%. Ο τζίρος έφθασε στα 36,688 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Ιουνίου, υπήρξε όγκος 2902 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2137,00, κατώτερο τις 2080,00 και τελευταίες πράξεις στις 2087,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 397 συμβόλαια λήξης Ιουλίου με ανώτερο μέρας τις 2081,50 και κατώτερο τις 2022,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 2030,00. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Ιουνίου έγιναν 8593 ΣΜΕ και 1298 της επόμενης.

Στα calls λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 438 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2200 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 46 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1875 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 177 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2150 μονάδες. Για την επόμενη σειρά λήξης Ιουλίου διακινήθηκαν 140 για τιμές εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2200 μονάδες.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Η εκτόξευση του Γενικού Δείκτη κατά 100 μονάδες στις έξι συνεδριάσεις που ακολούθησαν μετά τις Ευρωεκλογές, οδηγώντας τον σε επίπεδα ρεκόρ για τους τελευταίους 13 μήνες, στις 836 μονάδες, συνιστά μια αδιαμφισβήτητη ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης από την Επενδυτική Κοινότητα”, επισημαίνει.

Με τη διάθεση να προεξοφληθεί ο σχηματισμός αυτοδύναμης Κυβέρνησης στις 8 Ιουλίου, η οποία θα εφαρμόσει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελληνικής Οικονομίας, προώθησης ώριμων επιχειρηματικών σχεδίων, επιτάχυνσης Αποκρατικοποιήσεων, αύξησης των Δημοσίων Επενδύσεων, θεσμοθέτησης κανόνων που θα διαμορφώσουν φιλικότερο περιβάλλον για επιχειρηματικές δράσεις. Εξελίξεις δηλαδή οι οποίες θα οδηγήσουν το ταχύτερο, σε επιτάχυνση των ρυθμών μεγέθυνσης της Οικονομίας.

Οι παραπάνω προσδοκίες έχουν οδηγήσει σε ενάρετο ανοδικό κύκλο, με τις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις να εκλαμβάνονται σαν ευκαιρίες για τοποθετήσεις από νέους Επενδυτές, διαμορφώνοντας συναλλαγές που ξεπερνούν, πλέον, καθημερινά τα 100 εκατ. ευρώ.

Με την Αγορά ομολόγων να προσφέρει καθημερινά την συμπαράστασή της, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχώς υποχωρούν, με την αναβάθμιση των τιμών τους, ευεργετώντας τα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών.

Η ψυχολογία έτσι συνεχώς βελτιώνεται, καθώς οι κεφαλαιοποιήσεις αναβαθμίζονται, με τις μετοχές της ΔΕΗ και των Τραπεζών, που προχωρούν αποφασιστικά στην εξυγίανση από τα “κόκκινα” δάνεια, να καθοδηγούν μια διαδικασία που ήδη σε μια εβδομάδα αύξησε τη συνολική κεφαλαιοποίηση κατά 5 δισ. ευρώ. Χωρίς ωστόσο, επί του παρόντος, η ανοδική κίνηση να διαχέεται στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Εν τω μεταξύ, οι αριθμοί είναι ακόμη πεισματικά στην αντίθετη κατεύθυνση. Το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου συνεχίζει την επιβράδυνσή του (+1,3%, από +1,6% το Δεκέμβριο) και όλοι προσβλέπουμε στην υποβοήθησή του από τον Τουρισμό τα δύο επόμενα τρίμηνα, αφού καμία επένδυση δεν πρόκειται να δρομολογηθεί αν δεν περάσει εύλογο χρονικό διάστημα. Και ευχόμαστε η ένταση στα Ελληνοτουρκικά να μην φέρει ανεπιθύμητες εξελίξεις, που μπορεί να διαταράξουν τη ροή Επισκεπτών στη Χώρα μας.

Επομένως, η προεξόφληση από το Χρηματιστήριο των θετικών εξελίξεων για την Οικονομία, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστά ένα σενάριο εξελίξεων που θα δρομολογηθεί με ευκολία, αφού οι ποικίλες παθογένειες της Ελληνικής Κοινωνίας μπορούν τουλάχιστον να το επιβραδύνουν.

Έτσι, είναι προτιμότερη μια κίνηση του Γενικού Δείκτη με μεταβλητότητα και προς τις δύο κατευθύνσεις, ώστε να “χωνευτούν” τα νέα δεδομένα, με τα όρια του Γενικού Δείκτη να οριοθετούνται ανάμεσα στην περιοχή των 810 μονάδων, ως προς τη στήριξή του και τις 880 μονάδες ως προς την αντίσταση.

Η αυτονόμηση όμως του Γενικού Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει μια ακόμη απειλή: το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, που συνεχώς τροφοδοτείται από εξελίξεις που αυξάνουν τις αβεβαιότητες.

Με τον Trump να επιβάλλει δασμούς στα Προϊόντα του Μεξικού, αλλά και να επισκέπτεται τη Βρετανία επιδιώκοντας ανοικτά την έξοδο της Χώρας από την Ε.Ε. ακόμη και χωρίς συμφωνία (άτακτο “Brexit”). Την Κίνα να απειλεί ότι θα διακόψει τις εξαγωγές “σπανίων γαιών”, πλήττοντας καίρια τις εταιρείες των νέων Τεχνολογιών, αλλά αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μειώσει τις τοποθετήσεις σε Αμερικανικούς τίτλους.

Ευλόγως, τόσο η JP Morgan όσο και η Goldman Sachs προειδοποιούν ότι στις αρχές το 2020 η Παγκόσμια Οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση και αναπόφευκτα τα Διεθνή Χρηματιστήρια θα οπισθοδρομήσουν, αφού τα εταιρικά μεγέθη θα συρρικνώνονται. Με τους πάντες να στρέφουν το βλέμμα τους στο ‘G20’ στο τέλος του μήνα, προσδοκώντας σε συνεννοήσεις των Ηγετών.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σήμερα Τετάρτη 5/6, παρακολούθησαν το ράλι της Wall Street με περισσότερο ενθουσιασμό στο πρώτο μέρος και επιστροφή των επιφυλάξεων στο δεύτερο που μειώθηκαν οι ανοδικές μεταβολές εκτός του Τόκιο.

Αφού τα σχόλια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αύξησαν τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων, ενισχύοντας το φρόνημα των επενδυτών πιέζοντας παράλληλα το δολάριο χαμηλότερα. Επίσης η ανάκαμψη των τιμών των μετοχών ώθησε ψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων των Η.Π.Α. που κατάφεραν να ξεκολλήσουν από τα πρόσφατα χαμηλά, με την απόδοση 10 ετών νωρίτερα την εβδομάδα σε χαμηλό σε βάθος  21 μηνών.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας κέρδισε 0,37% από το +0,50% αρχικά, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 1,83%.

Οι κινεζικές μετοχές ανέκαμψαν επίσης, με το δείκτη Shanghai Composite να αυξάνεται κατά 0,30%, ενώ ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδισε +0,46%.

Υποστηρίζοντας την ευημερία της αγοράς, ο Πρόεδρος της Federal Reserve, Τζέιμς Πάουελ, εγκατέλειψε την τυπική αναφορά της κεντρικής τράπεζας που είναι το «υπομονετικά» στην προσέγγισή της σε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το επιτόκιο, λέγοντας ότι η Fed θα ανταποκριθεί «όπως αρμόζει» στους κινδύνους που θέτει ένας παγκόσμιος πόλεμος για το εμπόριο και άλλες πρόσφατες εξελίξεις. Τα σχόλια ερμηνεύτηκαν από τους επενδυτές ως ένα σαφές μήνυμα για μια στροφή υπέρ των πολιτικών που επιφέρουν χαλάρωση.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα