Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]
Το ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων συνεχίστηκε για άλλη μία συνεδρίαση, με την υποχώρηση του πληθωρισμού τον Απρίλιο στο 1,2% από 1,7% τον προηγούμενο μήνα, έστρεψε τους επενδυτές στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, χωρίς όμως να γυρίσουν την πλάτη τους στις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες και κατέγραψαν κέρδη.
Η ελληνική αγορά ομολόγων δεν ακολούθησε τη γενικότερη τάση που επικράτησε στην Ευρώπη, με τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους χρέους να κάνουν ένα διάλειμμα από το πρόσφατο ράλι και τις αποδόσεις τους να καταγράφουν ήπια άνοδο.
Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 67 εκατ. ευρώ, με τα 9 εκατ. εξ αυτών να αφορούν εντολές αγοράς.
Η απόδοση του δεκαετούς ανέβηκε 6 μονάδες βάσης διαμορφούμενη στο 2,92% και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να ανοίγει ελαφρώς στις 314 μονάδες βάσης.
Στους βραχυπρόθεσμους τίτλους η απόδοση του 3ετούς διαμορφώθηκε στο 1,38% από 1,36%, του πενταετούς στο 1,71%, ενώ το επταετές που συγκέντρωσε και τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα στα 15 εκατ. ευρώ, ανέβηκε στο 2,06%.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τη σημερινή συνεδρίαση βρέθηκε η Ιταλία, καθώς οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τις οποίες προέτρεψε τη Ρώμη να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες των Βρυξελλών, αλλά και η έκκληση που απηύθυνε προς στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας του να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των δύο κομμάτων ειδάλλως θα παραιτηθεί ερμηνεύτηκε ως θετικό γεγονός από τους επενδυτές.
Αποτέλεσμα οι κρατικοί τίτλοι χρέους να ακολουθήσουν την ευρωπαϊκή τάση και οι αποδόσεις τους να αποκλιμακώνονται, με το διετίας να διαγράφει ενδοσυνεδριακά 12 μονάδες βάσης και να πέφτει στο 0,51% και το δεκαετές να υποχωρεί στο 2,480% πριν κλείσει στο 2,510%.
Στην υπόλοιπη περιφέρεια της Ευρώπης το ισπανικό δεκαετές και το αντίστοιχο πορτογαλικό, άγγιξαν και πάλι τα ιστορικά χαμηλά της συνεδρίασης της Δευτέρας, κλείνοντας με οριακή αρνητική μεταβολή.
Στον πυρήνα της Ευρωζώνης στο ιστορικό χαμηλό του -0,219% έφθασε και το 10ετές της Γερμανίας, ενώ η απόδοση του δεκαετούς της Γαλλίας ενδοσυνεδριακά έφθασε στο 0,170%, μία ανάσα από το ιστορικό χαμηλό του, ενώ ολοταχώς προς το-0,043% οδεύει ο δεκαετής τίτλος της Ολλανδίας, φθάνοντας να διαπραγματεύεται έως το -0,032%.