Διστακτικοί στις διεθνείς τάσεις οι Έλληνες CEOs

Δεν προτεραιοποιούν την ευελιξία ούτε την κλιματική αλλαγή
Τρίτη, 04 Ιουνίου 2019 19:38
UPD:19:38

Από την έντυπη έκδοση 

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Η ευελιξία είναι το «νέο νόμισμα» για τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, που κινδυνεύουν με χρεοκοπία εάν κατεβάσουν ταχύτητα στο τεχνολογικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται, με την κλιματική αλλαγή να αναδεικνύεται σε Νο1 κίνδυνο - όταν στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις εστιάζουν σε σταθεροποίηση οικονομικών επιδόσεων μετά την κρίση, «αναβάλλοντας» την προετοιμασία για τις μελλοντικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα 2019 CEO Outlook της KPMG International, που παρουσιάστηκε χθες, πάνω από τους μισούς Έλληνες CEOs (53%) αναμένουν ήπιους ρυθμούς ανάπτυξης έως 2% την προσεχή τριετία. 

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την έρευνα 2019 CEO Outlook της KPMG International, που παρουσίασε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Νικόλαος Βουνισέας, senior partner, KPMG, σε ποσοστό 67% οι CEOs παγκοσμίως θεωρούν ότι η ευελιξία είναι το πιο σημαντικό τους προσόν μπροστά στις νέες προκλήσεις (για να μην κινδυνέψουν να βρεθούν εκτός αγοράς), αλλά στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 32%. Ομοίως, αν και θεωρούν την τεχνολογία κεφαλαιώδους σημασίας, δεν επενδύουν συστηματικά στο ανθρώπινο δυναμικό τους. Έτσι, προκύπτει εύλογα προβληματισμός για το κατά πόσον οι Έλληνες επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται τους αναδυόμενους κινδύνους και προετοιμάζονται επαρκώς γι’ αυτούς. Στελέχη της KPMG, πάντως, στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης, εμφανίστηκαν καθησυχαστικά, σχολιάζοντας ότι οι CEOs στην Ελλάδα παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης και διστάζουν να προβούν σε επενδύσεις, αλλά αυτό προβλέπεται να αλλάξει σε συνέχεια της τρέχουσας, μεταβατικής φάσης, μετά την ύφεση. 

Σημειώνεται επίσης ότι οι ξένοι CEOs προτεραιοποιούν την κλιματική αλλαγή, τις τεχνολογικές και γεωπολιτικές αλλαγές (21%, 19% και 20% αντίστοιχα) στη λίστα των κινδύνων, ενώ αντίστοιχα οι Έλληνες δίνουν έμφαση κυρίως στις τεχνολογικές και γεωπολιτικές αλλαγές (22% και 20% αντίστοιχα) και δευτερευόντως στην κλιματική αλλαγή και την κυβερνοασφάλεια (16%).

Αισιοδοξία
Στην παγκόσμια έρευνα, που περιλαμβάνει για δεύτερη χρονιά φέτος στοιχεία για την ελληνική αγορά (50 CEOs από 25 πέρυσι, σε σύνολο 1.300 συμμετεχόντων), πάνω από τους μισούς Έλληνες CEOs (53%) αναμένουν ήπιους ρυθμούς ανάπτυξης έως 2% την προσεχή τριετία (από 55% στην προηγούμενη έρευνα του 2018) και διατηρούν την αισιοδοξία τους στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, αν και το ποσοστό αυτό υποχώρησε στο 62% από 67% πέρυσι. Ως αποτέλεσμα δεσμεύονται για προσλήψεις - το 36% σχεδιάζει να αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό του άνω του 6% την ερχόμενη τριετία. 

Επίσης οι Έλληνες CEOs σε ποσοστό 66% εμπιστεύονται τις προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μας και σχεδιάζουν επέκταση σε αναπτυγμένες αγορές την επόμενη τριετία, όπως αναφέρει το 68%, σε αντίθεση με την περσινή έρευνα, όπου το 60% σχεδίαζε επέκταση στις αναδυόμενες αγορές.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. Για το 76% των Ελλήνων CEOs οι νέες τεχνολογίες αποτελούν προτεραιότητα σε σχέση με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Ωστόσο μόνο το 2% έχει ήδη εφαρμόσει Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) για την αυτοματοποίηση κάποιων διεργασιών της εταιρείας του. Παγκοσμίως αυτό το ποσοστό ανέρχεται σε 16%, με ένα επιπλέον 31% να βρίσκεται ακόμη σε πιλοτικό στάδιο κι ένα 53% να παραδέχεται ότι έχει υλοποιήσει περιορισμένα έργα ΑΙ. Επίσης οι CEOs παγκοσμίως (σε ποσοστό 84%) πιστεύουν ότι, στις σημερινές συνθήκες, απαιτείται κουλτούρα «ταχείας αποτυχίας», ώστε να εμπεδώνονται γρήγορα τα διδάγματα από αυτές. Το 56%, μάλιστα, θεωρεί ότι η κουλτούρα αυτή υπάρχει ήδη στην επιχείρησή του. Για τον σκοπό αυτό, οι 8 στους 10 CEOs (84%) επιδιώκουν να αλλάξουν τη σύνθεση των ηγετικών τους ομάδων, προκειμένου να ανατρέψουν το status quo. 
  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα