Ομόλογα: Μικρή διόρθωση, μετά το ράλι

Τρίτη, 04 Ιουνίου 2019 18:33
UPD:18:34
REUTERS/VASILY FEDOSENKO

Μικρή διόρθωση στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που δεν κατάφεραν να επωφεληθούν από το ράλι των υπολοίπων τίτλων της Ευρωζώνης, με το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο στην έκθεση της Κομισιόν, όπου αναμένεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα δημοσιονομικά.

Η διόρθωση έρχεται έπειτα από το κλίμα ευφορίας των προηγουμένων ημερών, μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και τις προσδοκίες για την ανάληψη καθηκόντων από μια κυβέρνηση με φιλοαναπτυξιακή πολιτική και με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων.

Η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, που θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα, αναμένεται να προειδοποιεί για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, εξαιτίας των πρόσφατων μέτρων που θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019. Η Κομισιόν αναμένεται να προειδοποιεί και για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Η απόδοση του 10ετούς ανήλθε στο 2,92% από 2,86% της προηγούμενης συνεδρίασης, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 314 μονάδες βάσης. Μικρή διόρθωση και στις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων, με το επιτόκιο στο 5ετές στο 1,71% από 1,66% και στην επταετία στο 2,06%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 56 εκατ. ευρώ, με το επταετές ομόλογο να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη ξεχώρισαν τα ιταλικά ομόλογα, με τις αποδόσεις των ομολόγων από τις χώρες του Βορρά να κινούνται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η αναδίπλωση Σαλβίνι, που δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά και οι προσδοκίες για έναν «γενναιόδωρο» γύρο φθηνής χρηματοδότησης προς τις τράπεζες από την ΕΚΤ έδωσαν ώθηση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε σε χαμηλά διμήνου, στο 2,48%.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα