Ράλι ιταλικών μετοχών και ομολόγων φέρνει το τελεσίγραφο Κόντε - Αναδίπλωση Σαλβίνι

Τρίτη, 04 Ιουνίου 2019 11:51
UPD:12:12
REUTERS/LUCAS JACKSON

Ράλι ανακούφισης στις ιταλικές αγορές, με κέρδη για τον FTSE MIB στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου και αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με τους traders να εστιάζουν στις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζιουζέπε Κόντε, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με κέρδη σχεδόν 2% και έχοντας ανακάμψει από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου 2016 που είχαν αγγίξει την προηγούμενη εβδομάδα.

Θετικό κλίμα και στην αγορά κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις να αποκλιμακώνονται έως και πέντε μονάδες βάσης, χάρη στην άνοδο των τιμών. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε στο 2,52%, από 2,58% της προηγούμενης συνεδρίασης. Το περιθώριο απόδοσης μεταξύ ιταλικού και αντίστοιχου γερμανικού τίτλου περιορίσθηκε σε χαμηλά εβδομάδας, στις 272 μονάδες βάσης.

Ο πρωθυπουργός Κόντε, σε χθεσινές του δηλώσεις μετά το κλείσιμο των αγορών, απείλησε να παραιτηθεί, καλώντας τους εταίρους στον κυβερνητικό συνασπισμό να τα βρουν, ειδάλλως να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές.

Σε καθησυχαστικές δηλώσεις προχώρησε σήμερα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει πρόθεση να ρίξει την κυβέρνηση, θέλει όμως από το Υπουργικό Συμβούλιο να κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο RTL, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τους κυβερνητικούς εταίρους όποτε εκείνοι το θελήσουν, προσθέτοντας ότι ο συνασπισμός δεν πρέπει να συνεχίσει να καθυστερεί την έγκριση μέτρων όπως η μεγαλύτερη αυτονομία των περιφερειών. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα