Επιδείνωση της απόδοσης της Ελλάδας στην ενσωμάτωση κοινοτικών Οδηγιών

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2006 16:34

Επιδείνωση εμφανίζουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2005, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο, οι επιδόσεις της Ελλάδας και του Λουξεμβούργου στο θέμα της μεταφοράς στην εθνική νομοθεσία των κοινοτικών οδηγιών για την εσωτερική αγορά. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της στρατηγικής της εσωτερικής αγοράς στους «25», που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, την 1η Δεκεμβρίου 2005, η Ελλάδα δεν είχε ενσωματώσει στην εθνική της νομοθεσία το 3,7% των κοινοτικών οδηγιών (60 οδηγίες για την ακρίβεια) που όφειλε να έχει μεταφέρει μέχρι αυτή την προθεσμία. Με την επίδοση αυτή η χώρα μας καταλαμβάνει την 24η θέση στους «25». Την τελευταία θέση καταλαμβάνει το Λουξεμβούργο με 4,4% (72 οδηγίες).

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, τα κράτη μέλη σημείωσαν τη μεγαλύτερη πρόοδο που έχει καταγραφεί ποτέ στον τομέα της εφαρμογής των εγκεκριμένων κανόνων της εσωτερικής αγοράς στην εσωτερική τους νομοθεσία (σύμφωνα με τον τελευταίο πίνακα της Επιτροπής για τα αποτελέσματα της εσωτερικής αγοράς).

Κατά μέσο όρο –επισημαίνεται- μόνο το 1,6% των οδηγιών για την εσωτερική αγορά για τις οποίες έχει παρέλθει η προθεσμία εφαρμογής δεν έχουν, επί του παρόντος, μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία. Το ποσοστό έχει μειωθεί σε σύγκριση με το 1,9% τον Ιούλιο του 2005 και βρίσκεται πολύ κοντά στον ενδιάμεσο στόχο του 1,5% που έχουν συμφωνήσει οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Πρόοδος έχει σημειωθεί τόσο από τα «παλαιά» όσο και από τα «νέα» κράτη μέλη, αλλά συνολικά τα «νέα» κράτη μέλη, με μέσο όρο ελλείμματος 1,2%, έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από τα «παλαιά».

Ωστόσο,όπως επισημαίνεται, πολύ συχνά, τα κράτη μέλη δεν εφαρμόζουν ορθά τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς: μόνο πέντε κράτη μέλη έχουν επιτύχει τη μείωση του αριθμού των διαδικασιών επί παραβάσει που κινούνται εναντίον τους. Αναλυτικότερα:

Η μεταφορά των οδηγιών για την εσωτερική αγορά

• Στα τέλη του 2005, το έλλειμμα της μεταφοράς – το ποσοστό δηλ. των οδηγιών για την εσωτερική αγορά που δεν έχουν μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία – είναι 1,6% για τα κράτη μέλη της ΕΕ-25. Πρόκειται για τα καλύτερα συνολικά αποτελέσματα από την έναρξη της παρακολούθησης το 1997.

• Εν τούτοις, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί ο ενδιάμεσος στόχος του 1,5% τον οποίο ενέκριναν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

• 17 κράτη μέλη έχουν επιτύχει το στόχο του 1,5%. Γι΄ άλλη μια φορά, η Λιθουανία έχει το χαμηλότερο έλλειμμα και ακολουθούν η Δανία, η Ουγγαρία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία.

• Τρία κράτη μέλη βρίσκονται κοντά στην επίτευξη του στόχου του 1,5%: η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία.

• Η Τσεχική Δημοκρατία και η Ιταλία απέχουν ακόμη από το στόχο αλλά το σημαντικό είναι πως αυτά τα κράτη μέλη σημείωσαν εντυπωσιακή πρόοδο σε σχέση με τον τελευταίο πίνακα ελέγχου των αποτελεσμάτων.

• Η Πορτογαλία βρίσκεται ακόμη μακριά και η πρόοδος του τελευταίου εξαμήνου ήταν μικρή.

Τα ελλείμματα του Λουξεμβούργου και της Ελλάδας αυξήθηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο.

• Παρόλο που η ατομική πρόοδος είναι μοιρασμένη ισόρροπα μεταξύ των «παλαιών» και των «νέων» κρατών μελών, τα εξαιρετικά αποτελέσματα οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στις προσπάθειες που κατέβαλαν τα «νέα» κράτη μέλη. Tο έλλειμμα της μεταφοράς για τα «νέα» κράτη μέλη είναι 1,2%, σε σύγκριση με 1,9% για τα «παλαιά». Από τα 8 κράτη μέλη που δεν έχουν επιτύχει το στόχο του 1,5%, τα 7 είναι «παλαιά».

Η μεταφορά των οδηγιών για το σχέδιο δράσης των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών – απολογισμός

• Πέντε κράτη μέλη έχουν πλέον μεταφέρει στην εθνική τους νομοθεσία όλες τις οδηγίες (συνολικά 20) για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες των οποίων οι προθεσμίες έχουν παρέλθει: η Δανία, η Εσθονία, η Λεττονία, η Αυστρία και η Πολωνία.

• Ακολουθούν η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Σλοβακική Δημοκρατία και η Φινλανδία, που πρέπει να μεταφέρουν ακόμη μία οδηγία για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τη γενική εικόνα, το Λουξεμβούργο και η Ελλάδα βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις. Tην 1η Δεκεμβρίου 2005 η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο δεν είχαν ενσωματώσει επτά οδηγίες και η Πορτογαλία οκτώ οδηγίες. Η μικρή πρόοδος που σημειώθηκε από την Πορτογαλία το τελευταίο εξάμηνο δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζεται στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών: η Πορτογαλία έχει το μεγαλύτερο αριθμό οδηγιών για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες των οποίων η προθεσμία έχει παρέλθει.

Παραβάσεις

• Η στρατηγική της εσωτερικής αγοράς για την περίοδο 2003-2006 καλούσε τα κράτη μέλη να μειώσουν κατά το ήμισυ τις διαδικασίες επί παραβάσει που τα αφορούσαν έως το 2006, αλλά μόνο πέντε κράτη μέλη – η Γαλλία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες – κατάφεραν να μειώσουν τον αριθμό των διαδικασιών επί παραβάσει που κινήθηκαν εναντίον τους την τελευταία τριετία. Ο αριθμός των διαδικασιών αυτών κατά όλων των κρατών μελών έχει αυξηθεί. Την 1η Οκτωβρίου 2005, η Ελλάδα είχε 99 ανοιχτές περιπτώσεις παραβίασης των κανόνων της εσωτερικής αγοράς. Την πρώτη θέση κατέχει η Δανία με 31 ανοιχτές περιπτώσεις και τη χειρότερη η Ιταλία με 157 περιπτώσεις.

• Επιπροσθέτως, κανένα κράτος μέλος δεν θα επιτύχει το στόχο της μείωσης κατά 50% των διαδικασιών επί παραβάσει που κινούνται εναντίον τους έως το 2006, σε σύγκριση με το 2003.

• Δεδομένου ότι η Επιτροπή άρχισε να εξετάζει τα προβλήματα κακής εφαρμογής των κανόνων της εσωτερικής αγοράς στα «νέα» κράτη μέλη το Μάιο του 2004, τα αριθμητικά στοιχεία δεν είναι δυνατό να συγκριθούν με τα αντίστοιχα των «παλαιών» κρατών μελών. Ωστόσο, ο υψηλός αριθμός διαδικασιών επί παραβάσει κατά της Πολωνίας, της Μάλτας και της Τσεχικής Δημοκρατίας φαίνεται πως δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα κακής εφαρμογής της νομοθεσίας για την εσωτερική αγορά σε αυτά τα κράτη μέλη και το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Το πλήρες κείμενο του τελευταίου πίνακα αποτελεσμάτων της εσωτερικής αγοράς βρίσκεται στη διαδικτυακή διεύθυνση: http://europa.eu.int/comm/internal_market/score/index_en.htm



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα