Δεμένα τα πλοία για 6η μέρα - Παράταση της απεργίας

Αλογοσκούφης: Δεν συζητούμε υπό το κράτος πιέσεων
Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2006 16:42
UPD:18:26

ΝΕΑ 48ωρη απεργία έως τις 6 π.μ. της Παρασκευής αποφάσισε αργά το μεσημέρι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, ενώ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης κάλεσε για τις 7 μ.μ. σε νέα συνάντηση την ηγεσία της ΠΝΟ.

Tο Πρωτοδικείο Πειραιά δεν έκανε αποδεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των ακτοπλόων με την υπ' αριθμόν 701/06. Εν τω μεταξύ, αναχώρησε από τη ζώνη του Περάματος για Κρήτη το πλοίο «Θεσσαλονίκη» με σημαία Αγ. Βικεντίου, συμφερόντων Φώτη Μανούση.

Τα αιτήματα των απεργών εξετάσθηκαν το πρωί κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη. Οπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση, «τα οικονομικά αιτήματα της Ναυτικής Ομοσπονδίας εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δύο υπουργείων και διερευνώνται οι τρόποι για την αντιμετώπισή τους, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του ναυτικού επαγγέλματος».

«Ουδείς αμφισβητεί το δικαίωμα στους εργαζόμενους να κάνουν κινητοποιήσεις, αλλά αυτές θα πρέπει να είναι ανάλογες των αιτημάτων τους. Η κυβέρνηση θα συζητήσει όλα τα λογικά αιτήματα όχι όμως υπό το κράτος πιέσεων», δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι παγίως υπέρ του διαλόγου και της συναίνεσης».

Εξάλλου, σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προτίθεται να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη ναυτική εκπαίδευση,ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει σκέψη για απόσυρσή του».

Σε παρεπόμενη ερώτηση περί «διαρροών από το Μέγαρο Μαξίμου» που αποδίδουν στο ΚΚΕ ρόλο υποκινητή των απεργών, ο εκπρόσωπος τόνισε πως «ουδέποτε η κυβέρνηση έχει υπαινιχθεί υποκίνηση των απεργιών. Ο μόνος που έχει υπαινιχθεί ότι θα μπορούσε να υποκινήσει απεργίες είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - σε συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή και έλαβε απάντηση από τον πρωθυπουργό».

Εν τω μεταξύ, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα και οι οδηγοί φορτηγών δημόσιας χρήσης, διαμαρτυρόμενοι για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, που όπως υποστηρίζουν είναι καταστροφικό για τον κλάδο τους. Η κατάσταση έχει ως συνέπεια την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων τροφοδοσίας από και προς τα νησιά. Κτηνοτρόφοι και παραγωγοί κηπευτικών αδυνατούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους, που υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν.

«Tείνει να γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Κρήτη»

Οι τέσσερις Νομάρχες της Κρήτης με κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό ζητούν συνάντηση, προκειμένου να του εκθέσουν την «έκρυθμη κατάσταση» που έχει διαμορφωθεί στο νησί από την απεργία της ΠΝΟ και την «αδιάλλακτη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας» http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/21/1156602.htm . Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο νομό Χανίων θα είναι αντικείμενο ευρείας σύσκεψης στις 7 το απόγευμα στην Νομαρχία.

Στο μεταξύ, δεμένο στο λιμάνι της Σούδας εξακολουθεί να είναι το οχηματαγωγό της ΑΝΕΚ, «Aegean Glory», αφού παρά τις ολονύκτιες διαβουλεύσεις δεν βρέθηκε επαρκές πλήρωμα ώστε το πλοίο να αποπλεύσει. Δύο ώρες μετά τα μεσάνυκτα ολοκληρώθηκε η διαδικασία φόρτωσης του πλοίου με φορτηγά που μεταφέρουν ευπαθή αγροτικά προϊόντα. Στο λιμάνι της Σούδας παρέμειναν όλο το βράδυ χθες ο νομάρχης Χανίων Γιώργος Κατσανεβάκης, ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης, μέλη του δ.σ. της ΑΝΕΚ.

Eυθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτει η αντιπολίτευση

Το λιμάνι του Πειραιά επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, που δήλωσε τη συμπαράστασή του στη «μεγάλη μάχη» που δίνουν οι ναυτεργάτες. «Πιστεύουμε ότι δυστυχώς ο πρωθυπουργός οδηγεί το σκάφος στην κοινωνική θύελλα και χρησιμοποιεί τη γνωστή μέθοδο της υποκίνησης εμφυλίου πολέμου μέσα στην κοινωνία» http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/21/1156594.htm .

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου καταλόγισε στην κυβέρνηση τακτική Πόντιου Πιλάτου και την κατηγόρησε ότι κρύβεται πίσω από την πόλωση και το διχασμό μεταξύ αγροτών και ναυτεργατών, μεταξύ οδηγών και ναυτεργατών, μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων. Ολα αυτά, τόνισε, την ώρα που τα νησιά μας φλέγονται http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/21/1156591.htm .

Προειδοποιούν με νέες απεργίες οι οδηγοί φορτηγών

Εν τω μεταξύ, απεργούν σήμερα οι οδηγοί φορτηγών δημόσιας χρήσης http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/21/1156580.htm , ζητώντας την απόσυρση διατάξεων του ν/σχ για τις μεταφορές. Οπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές, το νομοσχέδιο «φορτώνει» ουσιαστικά όλα τα πρόστιμα για διάφορες παραβάσεις στους οδηγούς αντί για τους ιδιοκτήτες των οχημάτων. Επίσης, κατά τους ίδιους, προβλέπει ότι οι οδηγοί θα πάψουν να πληρώνονται ως εργαζόμενοι, αλλά θα επινοικιάζουν τα οχήματα από τους ιδιοκτήτες.

Οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών τονίζουν ότι, αν δεν γίνουν οι αλλαγές που ζητούν, θα προχωρήσουν στην κήρυξη επαναλαμβανόμενων απεργιών.

Λίγο μετά τις 15.00 έληξε ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος των διοδίων Μαλγάρων, μετά την κινητοποίηση αγροτών του νομού Θεσσαλονίκης (για τις επιδοτήσεις ρυζιού), εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) για το κλείσιμο του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη και οδηγών φορτηγών του συνδικάτου μεταφορέων Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Θράκης http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/21/1156639.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα