Από την έντυπη έκδοση
Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]
«Η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να εξετάζει τρόπους για εισαγωγή περισσότερων φορολογικών και άλλων κινήτρων εντός του πλαισίου των κανονισμών της Ε.Ε. για την ανάπτυξη του ναυτιλιακού τομέα της Κύπρου».
Τα παραπάνω τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στην 30ή ετήσια γενική συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, προσθέτοντας ότι ο τομέας της ναυτιλίας είναι ένας από τους κυριότερους στυλοβάτες της κυπριακής οικονομίας. Η Κύπρος είναι περήφανη για τον ναυτιλιακό της τομέα, ο οποίος αποτελεί ένα ανεκτίμητο περιουσιακό στοιχείο, που τα τελευταία χρόνια έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας, συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης.
Αναφερόμενος σε δράσεις της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της στήριξης του τομέα της ναυτιλίας, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία υφυπουργείου Ναυτιλίας, τη νέα αναβαθμισμένη στρατηγική προώθησης θεμάτων που άπτονται του τομέα και την ενίσχυση του φορολογικού πλαισίου για τη ναυτιλία. Είπε ακόμη ότι η Κύπρος αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα, ποιοτικά διεθνή ναυτιλιακά κέντρα έχοντας τον 11ο μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο και τον 3ο στην Ευρώπη.
Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα, τα έσοδα από τις ναυτιλιακές εταιρείες το 2018 έφτασαν το 1,034 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 948 εκατ. ευρώ το 2018, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 9% και με τη συμβολή του ναυτιλιακού τομέα στον ΑΕΠ της χώρας να καταγράφεται στο 7%. Επιπλέον το 2018 έχουν εγγραφεί 69 νέα πλοία στο κυπριακό νηολόγιο, ενώ ένας σημαντικός αριθμός πολυεθνικών εταιρειών έχουν μεταφέρει την έδρα τους στην Κύπρο. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, το δεύτερο εξάμηνο του 2018, τα έσοδα από τις διαχειρίστριες εταιρείες ανήλθαν στα 528 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα από το 2014, και αντιπροσωπεύουν το 5% του κυπριακού ΑΕΠ.
Το 44% των εσόδων αυτών (έναντι 47% το προηγούμενο εξάμηνο) έρχονται από τις γερμανικές ναυτιλιακές εταιρείες και ακολουθούν οι ελβετικές με συμμετοχή 8%, ενώ στην τρίτη θέση με 6% βρίσκονται οι ελληνικές, οι μαλτέζικες και οι εταιρείες από τη Σιγκαπούρη.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε επίσης ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ διανοίγει νέες προοπτικές και ευκαιρίες για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Επεσήμανε, εξάλλου, ότι, παρά το παράνομο εμπάργκο της Τουρκίας σε κυπριακά πλοία, η κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά.
«Οι προσπάθειές μας για άρση αυτών των αναχρονιστικών και παράνομων απαγορευτικών μέτρων, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα ενταθούν περαιτέρω», είπε ο ο κ. Αναστασιάδης και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέχει διευκολύνσεις και ενεργό υποστήριξη προς επενδυτικές πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας.
Πολλαπλές προκλήσεις
Το έργο που επιτελεί το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο εξήρε, από την πλευρά του, και ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, διαμηνύοντας ότι η Βουλή αναγνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυπριακή και η διεθνής ναυτιλιακή βιομηχανία αλλά και τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει το ίδιο το Επιμελητήριο. Στη συνέλευση μίλησαν ακόμη ο πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS), Έσμπεν Πούλσον, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Πλοιοκτητών (ECSA), Κλάες Μπέργκλουντ. Μονομερείς πράξεις όπως το τουρκικό εμπάργκο στα υπό κυπριακή σημαία πλοία καταδικάζονται απερίφραστα από την Ένωση Ευρωπαίων Πλοιοκτητών (ECSA), ανέφερε ο κ. Μπέργκλουντ, και πρόσθεσε ότι η ECSA υποστηρίζει ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα στη βάση κανόνων που θα διαχειρίζονται θεσμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. O κ. Πούλσον τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ICS εστιάζει αυτή την περίοδο το ενδιαφέρον του στην επιτυχή εισαγωγή των νέων καυσίμων από το 2020 με βάση τις αποφάσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Θέμης Παπαδόπουλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του Επιμελητηρίου, ενώ τόνισε τη σημαντικότητα της άρσης του τουρκικού εμπάργκο σε κυπριακά πλοία, σημειώνοντας ότι η άρση θα παρέχει μια ισχυρή ώθηση για την περαιτέρω ανάπτυξη ολόκληρου του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμπλέγματος.
Εκλογές
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη του νέου δωδεκαμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου. Νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου εξελέγη ο κ. Φίλιππος Φιλής, ενώ ο απερχόμενος, κ. Παπαδόπουλος, τιμήθηκε κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης