Χαμόγελα στο Χ.Α. - Νέο ιστορικό χαμηλό κάτω από 3% το 10ετές

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019 17:32
UPD:17:39
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η ευφορία παραμένει στις ελληνικές αγορές ομολόγων και μετοχών, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό, κάτω από το φράγμα του 3%. Με στήριγμα το ράλι στις τιμές των ομολόγων, ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνώ γύρισε σε θετικό έδαφος, κλείνοντας με άνοδο 1,46%, στις 830,24 μονάδες.

Παρά τις αρχικές απώλειες, εξαιτίας του αρνητικού κλίματος στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης κατάφερε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να κλείσει με άνοδο, σε νέα υψηλά 12μήνου. Ο τζίρος ανήλθε στα 150,98 εκατ. ευρώ.

Τα ελληνικά ομόλογα παρέμειναν στο «ραντάρ» των επενδυτών, με το ενδιαφέρον να οδηγεί την απόδοση του 10ετούς στο 2,89%, στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και κάτω από το προηγούμενο ιστορικό ναδίρ που είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2005. Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 69 εκατ. δολάρια.

Πέραν των προσδοκιών για αλλαγή σκυτάλης στις εκλογές της 7ης Ιουλίου με προσδοκίες για περισσότερο φιλοαναπτυξιακή πολιτική και στήριξη του επιχειρείν από τη νέα κυβέρνηση, η τάση  για αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων -με σχεδόν το ήμισυ των κρατικών τίτλων της Ευρωζώνης να έχουν επιτόκιο κάτω του μηδενός- διατηρει το ενδιαφέρον προς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Εξάλλου, η Ιταλία αντικατέστησε πλέον την Ελλάδα ως παράγοντα ανησυχίας για το ευρωπαϊκό πολιτικό ρίσκο, με την Αθήνα να επωφελείται περισσότερο από τη ζήτηση για υψηλότερες αποδόσεις. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς να διευρύνεται ενδοσυνεδριακά έως και το 2,80%, στα ίδια περίπου επίπεδα με το επιτόκιο του αντίστοιχου ελληνικού ομολόγου.

Η απόδοση του ιταλικού 5ετούς άνοιξε έως και 13 μονάδες βάσης, στο 1,81%, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού ομολόγου πενταετούς διάρκειας υποχώρησε σε ιστορικό ναδίρ, στο 1,72%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα